Po prezidentovom obnovení parlamentu sa mimoriadne zišlo vedenie armády

NETKY.SK • 8 Júl 2012, 23:41 • 2 min
Po prezidentovom obnovení parlamentu sa mimoriadne zišlo vedenie armády

Po prezidentovom obnovení parlamentu sa mimoriadne zišlo vedenie armády - Politika Najvyššie velenie egyptskej armády sa dnes mimoriadne zišlo krátko potom, ako nový prezident Muhammad Mursí anuloval rozpustenie parlamentu, v ktorom dominujú islamisti. Id

slovakia

left justify in out

img

Najvyššie velenie egyptskej armády sa dnes mimoriadne zišlo krátko potom, ako nový prezident Muhammad Mursí anuloval rozpustenie parlamentu, v ktorom dominujú islamisti. Ide o prvý znak bezprostrednej krízy a sporu medzi islamským prezidentom a stále mocnou armádou.
      Dolnú komoru parlamentu minulý mesiac rozpustil dekrét vojenskej rady na základe verdiktu ústavného súdu. 
      Prekvapujúce rozhodnutie Mursího takmer určite povedie k sporu s mocnými generálmi, ktorí mu formálne odovzdali moc 30. júna, uviedla agentúra AP.
      Najvyšší generáli ozbrojených síl krajiny sa dnes zišli, aby "zhodnotili a prediskutovali dôsledky prezidentovho rozhodnutia, uviedla tlačová agentúra MENA. Vojenská rada sa zatiaľ k Mursího kroku verejne nevyjadrila.  
      Dekrét Mursího, ktorý je členom Moslimského bratstva, stanovil aj konanie nových parlamentných volieb do 60 dní od prijatia novej ústavy krajiny, čo sa však neočakáva skôr ako koncom tohto roku.
      Ústavný súd vyhlásil v júni dolnú komoru parlamentu za neústavnú, keďže tretina poslancov bola podľa neho v prvých parlamentných voľbách po zvrhnutí autokratického prezidenta Husního Mubaraka zvolená nezákonne. Sudcovia argumentoval tým, že o miesta vyhradené nezávislým kandidátom sa uchádzali členovia politických strán. Vojenská rada, ktorá vtedy vládla krajine, názor súdu podporila.
      Aktuálny stav odráža zmätok v rozdelení právomocí v Egypte, keď ústava z čias Mubaraka po povstaní prestala platiť a nová nebola prijatá.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies