Po prevrátení lode je nezvestných okolo 320 migrantov, pravdepodobne neprežili

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 17:44 • 2 min
Po prevrátení lode je nezvestných okolo 320 migrantov, pravdepodobne neprežili

ŽENEVA/ATÉNY - Okolo 320 migrantov z rybárskeho plavidla, ktoré sa v minulom týždni potopilo takmer 140 kilometrov južne od ostrova Kréta, zostáva nezvestných a pravdepodobne sa utopilo.

slovakia

left justify in out

V Ženeve o tom dnes informovala Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Súčasne potvrdila skoršie informácie gréckej pobrežnej stráže, podľa ktorých sa podarilo zachrániť 340 utečencov.

 

Podľa IOM je isté, že na palube plavidla bolo okolo 650 utečencov, pretože ich prevádzači deň pred vyplávaním dvakrát prepočítali. Grécke úrady však bilanciu IOM spochybnili a odmietli.

 

Podľa ich informácií bolo na palube iba asi 350 ľudí, uviedli zdroje tamojšej pobrežnej stráže s odvolaním sa na ľudí, ktorí nešťastie prežili. Nemenovaný dôstojníci gréckej pobrežnej stráže pre agentúru DPA uviedol, že na palube asi 25 metrov dlhého plavidla sa nemohlo nachádzať 650 ľudí.

 

Na záchrannej operácii, ktorá sa začala v piatok, sa podieľali dve plavidlá gréckej pobrežnej stráže, posádky lietadla i vrtuľníka, pričom sa do nej zapojili aj posádky piatich lodí plaviacich sa cez daný región.

 

Snaha dostať sa cez Stredozemné more do Európy sa do začiatku júna stala v tomto roku osudnou už pre 2800 utečencov, čo je asi o 1000 obetí viac ako v prvom polroku 2015.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona