Po prehliadke Mikulcovho auta bola zadržaná jedna osoba

NETKY.SK • 23 Jún 2013, 13:31 • 2 min
Po prehliadke Mikulcovho auta bola zadržaná jedna osoba

BRATISLAVA - Po sobotňajšej prehliadke aute bývalého riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Romana Mikulca bola zadržaná jedna osoba. Jej identitu špeciálna prokuratúra nepotvrdila, ale podľa zdrojov oboznámených s problematikou údajne ide o Mikulca. Toho po prehliadke auta policajti vzali na výsluch.

slovakia

left justify in out

"Vyhodnocujú sa zaistené materiály, ktoré sa našli pri prehliadke vozidla. V súvislosti s týmito úkonmi bola zadržaná jedna osoba a zákonom stanovej lehote bude rozhodnuté vo vzťahu k tejto osobe o ďalšom postupe," uviedla dnes hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Už v soboru informovala, že zaistené materiály sú pod stupňom utajenia dôverné a vyhradené. Strana SaS dnes označila policajné zadržanie Mikulca za zlovestný signál o snahe zastrašovať svedkov. S rovnakými obavami strana sleduje dnešné predvedenie jeho priateľky, vojačky Kataríny Svrčekovej. Strana SaS hovorí, že postupy, keď sa zo svedkov na základe vyfabrikovaných dôkazov stávajú prenasledovaní, sú vlastné orgánom činným v trestnom konaní, ktoré sa pohybujú mimo práva a slúžia zlu. „SaS sa obracia na slovenských policajtov a prokurátorov s výzvou, aby tento aspekt kauzy tunelovania vojenských tajných služieb mali na zreteli a nenechali sa vtiahnuť do intríg, ktoré môžu rozohrávať osoby, podozrivé z machinácií,“ vyhlásil poslanec a predseda SaS Richard Sulík. 

Kauzu podozrení o údajnom tunelovaní VSS v minulosti odštartovala tajná správa, ktorú anonymne dostal denník Sme. V máji vyvolala veľkú odozvu v médiách a bola dôvodom viacerých rokovaní kontrolného výboru parlamentu. Údajne hovorí o tom, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako súčasť organizovanej skupiny a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby. Dokument má 134 listov a zrejme vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko. Súčasný minister obrany Martin Glváč označil spis za mediálnu kačicu, fiktívnu konštrukciu, ktorá ohrozila záujmy štátu, fungovanie vojenského spravodajstva a životy jej príslušníkov v utajení. Podľa ministra je preukázateľné, že k žiadnemu tunelovaniu nedošlo. Predsedovi Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martinovi Fedorovi sa prihlásili viacerí svedkovia, ktorí by chceli vypovedať v tejto kauze, pričom ide o bývalých vysokých funkcionárov služby. Jedným z nich je napríklad bývalý zástupca šéfa VSS Vladimír Suchodolinský, ktorý tvrdí, že je autorom správy. Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva sa prestal 30. mája zaoberať kauzou údajného tunelovania v bývalej vojenskej rozviedke. Podľa Fedora väčšina vládnych poslancov vo výbore presadila uznesenie, že výbor má ukončiť svoju činnosť v súvislosti s touto kauzou a zároveň vkladá celú iniciatívu do rúk ministra. Prípadom sa zaoberá špeciálna prokuratúra, ktorá dala pokyn policajnej Národnej kriminálnej agentúre, aby požiadala ministra Glváča o zbavenie mlčanlivosti niektorých aktérov kauzy. Po spomínanej prvotnej správe dostali niektoré média anonymne aj ďalšie materiály, o ktorých sa potom písalo. Parlament mal ku kauze mimoriadnu schôdzu. V prijatom uznesení sa hovorí, že vyšetrenie z podozrenia z nezákonného nakladania s majetkom a financiami Vojenskej spravodajskej služby patrí do pôsobnosti príslušných vyšetrovacích orgánov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies