Po predchádzajúcom poklese ceny ropy stagnujú, cena Brentu sa drží pod 47,4 USD

NETKY.SK • 29 September 2015, 09:58 • 2 min
Po predchádzajúcom poklese ceny ropy stagnujú, cena Brentu sa drží pod 47,4 USD

LONDÝN - Po prepade o takmer 3 % v predchádzajúcom obchodovaní sa ceny ropy dnes dopoludnia v Ázii udržiavali na stabilnej úrovni, keď na ne na jednej strane tlačil nepriaznivý vývoj ázijských ekonomík a na druhej očakávania nižších zásob ropy v USA.

slovakia

left justify in out

Práve obavy trhov z ďalšieho vývoja kľúčových ázijských ekonomík boli hlavným dôvodom výrazného poklesu cien ropy na záver pondelkového (28.9.) obchodovania. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

K nervozite na trhoch v pondelok prispela najmä Čína, ktorá oznámila, že zisky jej priemyselných podnikov klesli v auguste medziročne o 8,8 %. To je najvýraznejší pokles za posledné štyri roky. Od januára do konca augusta predstavoval pokles ziskov priemyselných podnikov 1,9 %. V najväčšej miere klesli zisky ťažobného sektora. Za 8-mesačné obdobie dosiahol pokles v tomto odvetví až 57,3 %.

 

Navyše, očakáva sa, že produkcia ropy v Rusku dosiahne tento rok 526 miliónov ton. To je o milión ton viac než v minulom roku, čo naznačuje, že ako členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), tak ani Rusko neplánuje v ťažbe poľaviť.

 

Na druhej strane trhy čiastočne podporila prognóza, že zásoby ropy v kľúčovom americkom ropnom uzle Cushing v Oklahome klesli v minulom týždni o vyše milión barelov (1 barel = 159 litrov). Výsledkom je stagnácia ceny WTI a len minimálny pohyb ceny v prípade ropy Brent.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri dosiahla do 5.43 h SELČ 47,37 USD (42,41 eura) za barel, čo oproti pondelkovej uzávierke znamená pokles o tri centy. V pondelok ale zaznamenala pokles o 1,26 USD. Cena americkej ľahkej ropy WTI sa v porovnaní s pondelkovou uzávierkou, keď klesla o 1,27 USD, nemenila a zotrvala na úrovni 44,43 USD/barel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona