Po pôrode späť do formy

NETKY.SK • 18 September 2015, 11:00 • 2 min
Po pôrode späť do formy

BRATISLAVA - A je to tu. Z pôrodnice si veziete krásne dievčatko či chlapčeka. Okrem starostí s dojčením, prebaľovaním, uspávaním vám ale robí ťažkú ​​hlavu aj otázka, či budete mať postavu ako predtým. Chápeme, že aj keď chcete byť skvelou mamou, túžite zostať stále atraktívnou ženou.

slovakia

left justify in out

Začnite pozvoľna a určite nepanikárte hneď, akonáhle dorazíte domov z pôrodnice. Vaše telo má za sebou náročných deväť mesiacov a vysilujúci pôrod. V prvých dňoch nemyslite na kilá navyše, ani na ovisnuté brucho, budete mať dosť starostí s bábätkom, tak sa vo voľných chvíľach skúste radšej vyspať. Tieto dni sú vyčerpávajúce nielen pre vaše telo, ale aj pre vašu psychiku. Nestresujte sa teda ničím naviac, nechcete predsa prepadnúť popôrodnej depresii alebo laktačnej psychóze.

 

Nerobte nič, čo by vás bolelo alebo fyzicky úplne vysililo. Na šport ako beh či aerobic máte najmenej tri mesiace čas. V šestonedelí si skúste svoje telo, zhrbené od neustáleho dojčenia pretiahnuť. Spevnite najmä chrbát jednoduchými cvikmi v ľahu. Potom môžete pridávať malý počet brušákov a spevňovacie cviky na zadok a stehná. Nezabúdajte na tzv. Kegelove cviky, ide o sťahovanie svalov okolo močovej trubice, konečníka a pošvy. Je to okrem iného dobrá prevencia proti inkontinencii, ktorá po pôrode hrozí.

 

Brušné svaly máte po pôrode ochabnuté, preto je potrebné ich spevniť. Vždy, keď si spomeniete, brucho stiahnite. Urobte si napríklad taký rituál pri každom dojčení, keď  brucho na päť sekúnd desaťkrát po sebe stiahnete. Pri stiahnutí brucha vydýchnite a potom sa nadýchnite do pľúc. Tiež si zabezpečte popôrodný sťahovací pás.

 

Kojením sa sťahuje maternica aj brucho. Väčšina žien tak po pôrode schudla nadbytočné kilá aj keď mala veľký prísun jedla. Tomu se rozhodne nebráňte, vaše telo vám dává jasný signál, že potrebuje energiu pre tvorbu mlieka. Vďaka kojeniu tú energiu dobre zúžitkujete. 

 

Keď skončí šestonedelie, môžete sa pustiť do pravidelného cvičenia. Odporúčame pilates, jógu, plávanie či strečing. Cvičiť môžete aj doma. Stačí vám k tomu len chvíľka pokoja a podložka. Vyskúšať ale môžete aj rôzne pomôcky, napríklad fit loptu.

 

Chudnutie pôjde samo, keď každý deň vyrazíte s bábätkom na dlhú prechádzku. Vyskúšajte cvičenie s kočíkom niekde v parku. Do cvičenia môžete zapojiť aj bábätko. Využite ho na miesto činiek. Spevníte tak postavu a ešte budete v kontakte so svojím dieťaťom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies