AKTUALIZOVANÉ Vodiča unikajúceho vozidla pred políciou, pri ktorom zahynul 17-ročný mladík, už vyšetrovateľ obvinil

NETKY.SK • 20 Jún 2017, 15:08 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Vodiča unikajúceho vozidla pred políciou, pri ktorom zahynul 17-ročný mladík, už vyšetrovateľ obvinil

BRATISLAVA – Opoziční poslanci chcú k prípadu streľby policajtov na unikajúce auto pri Novej Bani zvolať mimoriadne zasadnutie branno-bezpečnostného výboru. Po policajnom zásahu zahynul 17-ročný mladík. Poslanci upozornili, že za posledný rok ide už o tretí prípad streľby na mladých ľudí v aute.

slovakia

left justify in out

Deväťnásťročného Michala z okresu Zlaté Moravce, ktorý v noci zo soboty na nedeľu (18.6.) viedol auto unikajúce pred políciou, už polícia obvinila.

 

"Vyšetrovateľ začal ešte v nedeľu v súvislosti s prípadom trestné stíhanie vo veci prečinu marenia výkonu úradného rozhodnutia a v súčasnosti už tento vodič čelí obvineniu z uvedeného prečinu," informovala dnes Petra Kováčiková z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici. Ako ďalej uviedla, zo strany vyšetrovateľa bol podaný podnet na vzatie obvineného do vyšetrovacej väzby.

 

"Musíme sa pýtať, či v tom nie je systémové zlyhanie. Musíme si položiť túto otázku. Musíme sa pýtať, či je potrebné, aby na vodiča, pri ktorom si nie som istý, koho má v aute, nie som si istý, či je to páchateľ závažnej trestnej činnosti, či je správne takéhoto vodiča prenasledovať. Ak áno, či je správne na takéto auto strieľať," uviedol Ľubomír Galko (SaS). Ako dodal, to čo sa prihodilo, je závažná udalosť.

 

Preto poslanci zvolávajú mimoriadne zasadnutie branno-bezpečnostného výboru. Má sa uskutočniť bez prítomnosti médií. "Chceme bez ohľadu na mediálnu prestrelku počuť skutočne, čo sa stalo a ako predísť tomu, aby sa takéto veci nestávali," uviedol Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA). Na výbor chcú zavolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), žiadajú pozvať aj policajného prezidenta Tibora Gašpara.

 

Po streľbe policajtov na unikajúce auto neďaleko Novej Bane zomrel v noci zo soboty na nedeľu (18.6.) sedemnásťročný mladík. Udalosť sa stala po tom, ako policajná hliadka spozorovala auto, ktoré viedol 19-ročný Michal z okresu Zlaté Moravce. Ten bol polícii známy, keďže už predtým šoféroval motorové vozidlo v čase, keď mal uložený zákaz.

 

Policajt, ktorý sa po troch varovných výstreloch ďalším výstrelom snažil v noci zo soboty na nedeľu za obcou Tekovská Breznice (okr. Žarnovica) zastaviť bezohľadne a agresívne jazdiace auto, postupoval podľa zákona.

 

Na tlačovej besede to uviedol prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. Zároveň dodal, že celý policajný zásah teraz posúdi Inšpekcia Policajného zboru, aby bolo jasné, či hliadka mohla postupovať inak, či mohla napríklad použiť zbraň neskôr. Začaté už bolo trestné stíhanie.

 

Zdôraznil, že podľa informácií, ktoré má, zo strany policajtov nešlo o bezhlavú streľbu. Použitie zbrane vyplynulo zo situácie, keďže auto ohrozovalo iných účastníkov cestnej premávky, nezastavilo na výzvu a policajtom sa ho nepodarilo ani predísť. Aj teraz sa bude posudzovať, či okrem jazdy bez vodičského preukazu nespáchal trestný čin, keď údajne vytláčal policajtov z cesty alebo či nespáchal trestný čin neposkytnutia prvej pomoci, dodal Gašpar.

Gašpar ďalej podčiarkol, že pre fólie na sklách auta policajti nevideli, koľko osôb je vo vozidle. Je mu ľúto, že došlo k strate mladého nevinného života a vyjadril rodine úprimnú sústrasť. Posádka auta sa stala rukojemníkom mladíka, ktorý viedol vozidlo bez oprávnenia, zdôraznil. Vyzývali ho pritom, aby zastavil a on im podľa prezidenta PZ povedal, aby sa strčili, že to neurobí. 

 

Zaradili sa za vozidlo a zapli svetelno-výstražné znamenie. Auto nezastavilo, naopak riskantným spôsobom predišlo vozidlo a začalo unikať. Už tu mohla nastať čelná zrážka s autom v protismere, uviedol Gašpar. Za obcou Orovnica vystrelil policajti tri varovné výstrely v intervale cca 30 sekúnd.

 

Po druhom výstrele informoval operačné stredisko o použití zbrane a vozidle, ktoré nechce zastaviť. Následne použil jeden jediný zastavovací výstrel. Strieľal v rýchlosti 120 km za hodinu a počas jazdy vyklonený z okna auta na pravé zadné koleso.

 

Náboj skončil v kufri a strela pravdepodobne preletela do sedadla, kde sedel mladý 17-ročný Tomáš. Gašpar uviedol, že celú vec posúdi znalec z odboru balistiky.

 

Vozidlo napriek tomu, že posádka vedela o streľbe, nezastavilo a pokračovalo v jazde, následne na železničnom priecestí v rýchlosti okolo 120 km/h havarovalo.

 

Policajt, ktorý strieľal, bude ešte dnes podrobený výsluchu. Podľa informácií, ktoré má prezident PZ SR, si chce zobrať potom voľno. Dodal, že aj on po celej udalosti potreboval psychologickú podporu.

 

Gašpar na tlačovej besede uviedol, že policajti nemajú trenažér na streľbu počas jazdy na idúce vozidlo. Dodal, že zvážia, či sa nedá taký vybudovať.

 

Viceprezident policajného zboru Ľubomír Ábel ho doplnil, že policajti cvičia tak ako policajti v iných krajinách a niekde je náš výcvik možno aj vpredu. Policajti cvičia streľby niekoľkokrát ročne a potom majú aj previerkové streľby. Prezident Policajného zboru uviedol, že ak by to nebolo nutné, tak policajti nemajú v zákone oprávnenie použiť zbraň.

 

Informoval, že podľa štatistiky minulý rok bol použitý varovný výstrel v 35 prípadoch a nešlo len o použitie pri dopravných priestupkoch. Napríklad v roku 2010 bola zbraň použitá 57-krát a varovný výstrel 71-krát.

 

Vo vozidle sa nachádzali ďalšie tri osoby, 16-ročná spolujazdkyňa sediaca vedľa vodiča a dvaja spolujazdci sediaci na zadných sedadlách. Policajti privolali rýchlu zdravotnú pomoc, pričom až do príchodu jej posádky sa snažili mladého muža na mieste oživovať. Ten však na mieste zraneniu podľahol.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona