AKTUALIZOVANÉ Po pokuse o samovraždu Milana Lučanského končí šéf väzenskej stráže. Zdravotný stav exšéfa polície je stále kritický

NETKY.SK • 30 December 2020, 09:46 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Po pokuse o samovraždu Milana Lučanského končí šéf väzenskej stráže. Zdravotný stav exšéfa polície je stále kritický

BRATISLAVA – Na dnešnom tlačovom brífingu potvrdil Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan, že nedošlo v prípade bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského k cudziemu zavineniu. Zároveň ohlásil, že sa vzdáva svojej funkcie. Zdravotný stav bývalého šéfa polície je naďalej kritický a nachádza sa na Jednotke intenzívnej starostlivosti.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 30. december 10:20

Ako uviedol Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan, bezvládne telo Milana Lučanského našli príslušníci väzenskej služby, ktorí okamžite začali s jeho resuscitáciou. Do 20 minút do väznice dorazila aj RZP, ktorá Lučanského previezla do nemocnice v Prešove.

 

Jeho mozog však už v tom čase nefungoval, aj napriek tomu, že srdce bilo. Podľa kamerových záznamov nešlo o cudzie zavinenie, ale zranenia si spôsobil sám. Pomocou teplákovej bundy sa pokúsil obesiť na posteli. Ako uviedol generálny riaditeľ, ZVJ svoju povinnosť nezanedbala. Dodal, že list na rozlúčku sa zatiaľ nenašiel. 

 

 

"Je mi veľmi ľúto, že sa prípad stal, úprimne najmä ľutujem rodinu pána Lučanského, potvrdzujem, že sa pokúsil o samovraždu. Našli ho počas výdaja stravy večere. Podľa predbežných kamerových záznamov jednoznačne príslušníci väzenskej stráže nepochybili," uviedol Ivan Milan s tým, že 24-hodinové kamerové monitorovanie nie je možné.

 

„Kolegovia v Prešove celé poobedie aj noci spracovávali všetky podklady na to, aby sa mohli vyhodnotiť prvotné dôkazy. V každom prípade, bol vyrozumený inšpekčný úrad a generálna prokuratúra, aj manželka, samozrejme prednostne, aby ho navštívila v nemocnici. Sme otvorený akejkoľvek previerke alebo kontrole,“ zdôraznil generál. 

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZÁCIA: Milan Lučanský sa pokúsil o samovraždu, jeho stav je kritický

 

Ako uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, veľmi ju mrzí, že došlo k takejto tragédii. Ako dodala, teraz bude prvoradé, aby sa im podarilo prinavrátiť dôveru v zbor justičnej stráže a utvrdiť verejnosť v tom, že všetky úkony, ktoré zbor vo vzťahu k obvineným vykonáva, sú v súlade so zákonom a pravidlami.

 

img

 

„Nemám v tomto momente žiadne informácie o tom, že by došlo k zlyhaniu väzenskej justičnej stráže,“ povedala Kolíková.

 

Zároveň vyzdvihla rozhodnutie generálneho riaditeľa o odstúpení z jeho funkcie. Aby sa vyvrátili všetky pochybnosti, zriadi špeciálnu nezávislú komisiu, ktorej súčasťou budú aj opoziční politici.

 

V tejto súvislosti chce ministerka osloviť aj prezidentku Zuzanu Čaputovú, verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú či slovenskú advokátsku komoru. 

 

Ako informovala šéfka rezortu spravodlivosti, Lučanského skontrolovali včera o 16:30 hodine, iba o deväť minút neskôr ho však našli v bezvedomí. Bývalého policajného prezidenta našla väzenská stráž počas výdaja stravy, kedy sa zistilo, že nereaguje na výzvy príslušnikov

 

Zároveň uviedla, že Lučanský pred incidentom absolvoval ešte stretnutie so psychológom, pričom ho vyšetrila aj všeobecná lekárka. 

 

Prečítajte si viac: Generálny prokurátor Maroš Žilinka o exprezidentovi PZ SR Lučanskom

 

Ako povedala Kolíková, aj ona zvažovala odchod z funkcie, nakoniec sa však rozhodla, že ministerskú stoličku neopustí. V tejto súvislosti dodala, že na základe štatistík sa ukazuje, že ak sa niekto rozhodne pre samovraždu, zabrániť sa mu v tom nedá

 

„Ja to vnímam tak, že toto je politická kauza. V danej súvislosti je dôležité či dôveru verejnosť má v systém a právny štát a v to, čo vykonáva ministerka spravodlivosti,“ zdôraznila Kolíková s tým, že ak sa potvrdia nejaké pochybenia, nebude váhať a voči sebe vyvodí politickú zodpovednosť. 

 

Zároveň si stojí za svojimi predošlými vyjadreniami, že incident z pred dvoch týždňov nebol pokus o samovraždu. Čo potvrdil aj samotný generálny prokurátor Maroš Žilinka v priebehu utorka (29. decembra). 

 

V tom čase bol Lučanský prevezený do nemocnice v Ružomberku s opuchnutým okom. Zranenie si mal spôsobiť vo svojej cele, keď cvičil a udrel sa o kovovú tyč postele. Následne musel podstúpiť operáciu. 

 

Prečítajte si viac: Milan Lučanský skončil v nemocnici a musel podstúpiť operáciu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies