Po pokuse o prevrat v Turecku zatkli viacerých generálov i sudcov

NETKY.SK • 17 Júl 2016, 08:28 • 2 min
Po pokuse o prevrat v Turecku zatkli viacerých generálov i sudcov

ISTANBUL - Po potlačenom pokuse o prevrat v Turecku zadržali v krajine viacerých generálov tureckých pozemných síl, ako aj dvoch sudcov ústavného súdu, informovala štátna tlačová agentúra Anadolu i ďalšie turecké médiá.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

K zadržaným patria velitelia Druhej a Tretej armády tureckých pozemných síl, generáli Adem Huduti a Erdal Öztürk, ako aj generálmajor Avni Angun, ktorý slúžil s Hudutim v provincii Malatya na východe krajiny, kde sídli veliteľstvo druhej armády.


Druhá armáda pozemných síl, ktorá je tzv. poľnou armádou, má na starosti okrem iného ochranu hraníc so Sýriou, Irakom a Iránom, pokým tretia armáda pôsobí vo východných a severných provinciách a podľa správ sa zúčastňuje na bojoch proti kurdským povstalcom, píše agentúra DPA.


Spolu s agentúrou AP medzitým citovala nemenovaného tureckého predstaviteľa, podľa ktorého k organizátorom prevratu patril bývalý veliteľ vzdušných síl Akin Öztürk. Zdroj dodal, že bezprostredným cieľom strojcov prevratu bolo ovládnuť kľúčové lokality vrátane Bosporského mosta a námestia Taksim v Istanbule či prezidentského paláca, úradu premiéra, sídla tajnej služby a parlamentu v Ankare. Pučisti sa tiež snažili sabotovať satelitnú infraštruktúru a obsadiť telekomunikačné uzly, pričom si už údajne rozdelili viac ako 100 postov v plánovanej vojenskej junte.
Turecké médiá vrátane televízie CNN Türk predtým priniesli správy o zadržaní dvoch členov tureckého ústavného súdu v Ankare pre obvinenia, že boli zapletení do pokusu o prevrat. Vo väzbe skončili aj desiati členovia najvyššieho správneho súdu krajiny.


Správy prišli po tom, ako agentúra Anadolu oznámila, že štátna rada dohliadajúca na súdy a prokuratúru odvolala na dnešnom mimoriadnom zasadnutí z funkcie 2745 sudcov po celom Turecku.


Zasadnutie rady zvolali s cieľom prerokovať disciplinárne opatrenia voči sudcom podozrivým zo spojenia s hnutím moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorý žije v exile v USA. Turecká vláda tvrdí, že pokus o prevrat vykonala skupina v rámci armády, verná Gülenovmu hnutiu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona