Po podvodoch s bytmi začal bratislavský magistrát kontrolovať vstup do budovy

NETKY.SK • 16 Október 2013, 18:00 • 2 min
Po podvodoch s bytmi začal bratislavský magistrát kontrolovať vstup do budovy

BRATISLAVA – Podvodníkom, ktorí za peniaze sľubovali Bratislavčanom sprostredkovanie a poskytnutie mestského nájomného bytu, naletelo za prvú polovicu tohto roka niekoľko desiatok ľudí. Od začiatku septembra, po tom, čo mesto podalo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, situáciu vyšetruje polícia. Bratislava však stále nevie, či podvodníkom nemohol byť aj niektorý z jej terajších či bývalých zamestnancov. Na magistráte v rámci opatrení už sprísnili podmienky vstupu do budovy.

slovakia

left justify in out

Na magistrát na Primaciálnom námestí sa už občania okrem Front officu dostanú až po preukázaní sa občianskym preukazom a zapísaním do knihy návštev. "Snažili sme sa byť k ľuďom ústretoví, nešikanovať ich tým, aby nám museli predkladať doklady. Ukazuje sa ale, že musíme byť prísnejší a to sme premietli do toho rozhodnutia o regulácii vstupu," uviedol primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). Nariadenie podľa jeho slov schválili v utorok 15. októbra. Zatiaľ sa podľa Ftáčnika však pracuje s hypotézou, že podvodníkmi boli ľudia zvonku, ktorí sa za zamestnancov iba vydávali. "Máme na internete zverejnený zoznam, podvodník si našiel meno a proste sa prezentoval iným spôsobom. Ale to má ukázať vyšetrovanie," vraví primátor. Ak sa však ukáže, že podvodníkom bol predsa len zamestnanec mesta, bude podľa neho potrestaný tým najprísnejším spôsobom.

Polícia prípad stále vyšetruje. Podľa šéfa kancelárie primátora Ľubomíra Andrassyho je konanie o to komplikovanejšie, že pri podvodoch sa pracovalo nielen so základnými údajmi zamestnancov mesta, ale na niektorých dokumentoch boli použité aj odtlačky oficiálnych pečiatok bratislavskej samosprávy. Ľudia, ktorí naleteli na podvodné konanie, navyše podľa Andrassyho nechcú veľmi komunikovať. "Na protikorupčnú adresu mesta korupcia@bratislava.sk prišiel iba jeden podnet, osobe sme odporučili kontaktovať políciu," podotkol. Primátor obyvateľov mesta vystríha, aby nepodliehali pokušeniam, že je možné sa dostať k bytu inou ako oficiálnou cestou. A tá je spojená s pečiatkou z podateľne a podaním žiadosti, nie stretnutím v reštaurácii a platbou z ruky do ruky, vraví primátor. "Falošné žiadosti boli taktiež jednovetové, to je absurdné na to, že žiadateľ musí splniť určité kritériá, napríklad preukázať, že neprišiel vlastnou vinou o byt," vysvetľuje.

Žiadosť Bratislavčanov o byt posudzuje sociálna a bytová komisia, ktorej rozhodnutie nakoniec odobrí primátor. Podľa Ftáčnika za dva a pol roka využil možnosť udeliť výnimku iba v troch prípadoch, keď komisia žiadosť o nájomný byt zamietla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies