Po Petrovi Nedvědovi a Petrovi Sýkorovi končí aj Martin Straka

NETKY.SK • 17 Marec 2014, 18:21 • 2 min
Po Petrovi Nedvědovi a Petrovi Sýkorovi končí aj Martin Straka

PLZEŇ - V NHL nastúpil na 954 zápasov v základnej časti, nazbieral 717 bodov.

slovakia

left justify in out

Ďalší hrdina zo zlatej generácie českého hokeja v krátkom čase ohlásil koniec kariéry. Po Petroch Nedvědovi a Sýkorovi sa do športového dôchodku poberá aj Martin Straka. "Extraliga po sezóne príde o ďalšiu ikonu. Martin Straka je presvedčený, že toto je jeho skutočne posledné play-off. Škoda... Viac zajtra," predznamenáva v pondelok redaktor denníka Sport Zdeněk Janda.

 

Štyridsaťjedenročný útočník Straka (nar. 3. septembra 1972) pôsobí od ročníka 2008/2009 v rodnej Plzni, kde je stále aktívnym hráčom a zároveň funkcionárom ako majoritný vlastník klubu. Siahodlhú kapitolu v NHL dopísal v roku 2008, pozostáva z 954 zápasov v základnej časti a 106 v play-off.


Premiérovo sa v najsilnejšej súťaži sveta predstavil Straka v ročníku 1992/1993 vo farbách Pittsburghu, kde sa po zastávkach v Ottawe, New York Islanders a na Floride vrátil v sezóne 1997/1998. Dres Penguins si obliekal do novembra 2003, keď ho klub vymenil do Los Angeles Kings. Súčasťou vtedajšieho trejdu bol aj slovenský obranca Martin Štrbák, ktorý putoval opačným smerom. Po výlukovej sezóne 2004/2005, ktorú Straka strávil v Plzni, sa v auguste 2005 ako voľný hráč dohodol na zmluve s New York Rangers. 


Stredný útočník či krídelník nazbieral v základnej časti NHL 717 bodov (257+460), v play-off ďalších 70 (26+44). V zámorí bol súčasťou dvoch známych formácií: tzv. "KLS line" tvoril v Pittsburghu s krajanom Robertom Langom a Rusom Alexejom Kovaľovom, v inej, takisto čisto európskej, bol postrachom obrán s Čechom Jaromírom Jágrom a švédskym centrom Michaelom Nylanderom vo farbách New York Rangers. 

 

Straka žal úspechy aj v reprezentácii Česka, s ktorou senzačne triumfoval na zimných olympijských hrách v japonskom Nagane 1998. Bronz pod piatimi kruhmi vybojoval v talianskom Turíne 2006, je aj majstrom sveta z Viedne 2005. Vlani bol jedným zo strojcov plzenského titulu v českej extralige. 

Mal povesť mačky, ktorá sa so všetkého "vylíže". Počas kariéry mal zlomenú holennú kosť či členok. Gólman a niekdajší pittsburský spoluhráč Johan Hedberg mu počas zápasu zlomil nešťastne hokejkou ľavý nadočnicový oblúk, keď sa snažil odpáliť puk spred vlastnej bránky. 

 

V posilňovni spadla na Straku 170-kilogramová činka a vyviazol s dochrámaným stavcom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies