Po päťročnom odklade začali s likvidáciou elektrárne vo Fukušime

NETKY.SK • 15 Apríl 2019, 06:57 • 2 min
Po päťročnom odklade začali s likvidáciou elektrárne vo Fukušime

TOKIO - V zničenej jadrovej elektrárni vo Fukušime začali s odstraňovaním palivových blokov z budovy jedného z troch poškodených reaktorov.

slovakia

left justify in out

Vo Fukušime sa po päťročnom odklade začalo s postupnou likvidáciou následkov katastrofy, ku ktorej došlo v marci roku 2011 po zemetrasení a následnej sérií vĺn cunami. Tie vyradili z činnosti chladiace systémy elektrárne, v dôsledku čoho sa reaktory začali prehrievať a do okolia tak uniklo veľké množstvo radiácie. Nešťastie s podobne vážnymi následkami sa nestalo od čias výbuchu Černobyľu v roku 1986.

 

Spoločnosť TEPCO, prevádzkovateľ japonskej jadrovej elektrárne Fukušima I, uviedla, že práce, ktoré majú trvať dva roky, sa momentálne začali. Špecialisti teraz postupne presúvajú jednotlivé palivové bloky z chladiaceho bazénu  v treťom bloku elektrárne. Palivových blokov je celkom 566, z nich je 512 vyhorených. Tieto zariadenia sa presunú do iného, bezpečnejšieho bazéna v rámci elektrárne, čím sa zabráni podobnej katastrofe v prípade ďalšej živelnej pohromy.

 

img

 

Bloky sa budú premiestňovať za pomoci žeriavu ovládaného na diaľku, pretože v reaktorovej budove je stále vysoká úroveň radiácie. Prepravovať ich budú na nákladných autách v špeciálnych ochranných kontajneroch.

 

Likvidácia následkov jadrovej katastrofy potrvá desaťročia. Ako najkomplikovanejšiu úlohu odborníci hodnotia odstraňovanie roztaveného paliva zvnútra reaktorov.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies