Po páde lietadla musia všetci piloti spoločnosti prejsť preskúšaním

NETKY.SK • 7 Február 2015, 13:22 • 2 min
Po páde lietadla musia všetci piloti spoločnosti prejsť preskúšaním

TCHAJ-PEJ - Všetkých 71 pilotov, ktorí lietajú na dvojmotorových turbovrtuľových lietadlách ATR taiwanskej spoločnosti TransAsia musí absolvovať skúšky odbornej spôsobilosti po tom, ako v stredu pri havárii tohto stroja v metropole Tchaj-pej zahynulo najmenej 39 ľudí.

slovakia

left justify in out

Prví piloti absolvovali preskúšanie už dnes, informovala tlačová agentúra AP.
      

Letecká spoločnosť uviedla, že počas najbližších troch dní zrušila 90 letov, aby splnila požiadavku taiwanskej civilnej leteckej správy na preskúšanie pilotov na strojoch ATR.
      

Predbežné vyšetrovanie naznačilo, že piloti havarovaného letu vypli fungujúci motor lietadla, keď druhý prestal ísť, zrejme ich chceli reštartovať. Leteckí experti to označili za chybu.
      

"Bola to chyba," citovala AP bývalého amerického pilota Johna M. Coxa, ktorý v súčasnosti vedie bezpečnostnú konzultačnú spoločnosť. "Existujú postupy, ktoré musia piloti dodržiavať - ochranné postupy - keď chcete vypnúť motor, najmä ak ste blízko zeme. Neviem, prečo to nedodržali." 
      

Taiwanská prokuratúra sa vyjadrila, že preskúma možnosť "profesionálnej chyby". Thomas Wang, ktorý šéfuje taiwanskej rade pre leteckú bezpečnosť, dnes povedal, že je priskoro na závery o chybe pilota.
      

Povedal, že výrobca motorov havarovaného lietadla, kanadská spoločnosť Pratt & Whitney, začal preskúšavať oba motory a môže mu to trvať aj štyri mesiace.
      

Z plytkej rieky v hlavnom meste dnes potápači vylovili telá ďalších štyroch obetí havárie, ktoré našli vo vzdialenosti 100 metrov až jeden kilometer dolu po prúde od miesta havárie. Celková bilancia tak vzrástla na 39 mŕtvych, pričom ešte stále pátrajú po štyroch ľuďoch. Pád lietadla s 58 ľuďmi na palube, ku ktorému došlo tesne po štarte, prežilo 15 ľudí.
      

Taiwanská civilná letecká správa v piatok uviedla že flotila lietadiel ATR 72 spoločnosti TransAsia zaznamenala počas uplynulých piatich rokov - pred stredajšou haváriou v Tchaj-pej - päťkrát zlyhanie motorov stroja.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies