Po ostrej diskusii má okres Rimavská Sobota 952-tisíc na opravy ciest

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 08:19 • 2 min
Po ostrej diskusii má okres Rimavská Sobota 952-tisíc na opravy ciest

BANSKÁ BYSTRICA – Ostrá diskusia a nahnevaní krajskí poslanci z okresu Rimavská Sobota sprevádzali dnešné rokovanie Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Banskej Bystrici, ktoré rozdeľovalo vyše 6,83 milióna eur na rekonštrukciu ciest II. a III. triedy z prebytku rozpočtu a zostatku finančných operácií kraja.

slovakia

left justify in out

Ide už o druhú etapu rekonštrukcie ciest, ktoré sú v havarijnom a nevyhovujúcom stave. O prvom kole poslanci rokovali v apríli tohto roku a na obnovu najkritickejších úsekov komunikácií v správe Banskobystrickej regionálnej správy ciest (BBRSC) bolo vyčlenených zhruba 2,7 milióna eur. Vtedy na zasadnutie prišlo aj 25 nespokojných starostov z okresu Rimavská Sobota.

 

Poslanci z Rimavskosobotského okresu, spomedzi všetkých 13 okresov kraja, dnes opäť vyjadrili veľkú nespokojnosť. Suma, ktorá bola určená na rekonštrukciu ciest v ich okrese, bola pôvodne 952.000 eur, avšak predkladateľ návrhu, predseda dopravnej komisie Juraj Družbacký, predložil materiál, v ktorom bola uvedená suma ponížená na 772.000 eur, teda o čiastku 180.000 eur určenú na vybudovanie kruhového objazdu v Rimavskej Sobote. A to aj napriek tomu, že v apríli sa poslanecký zbor dohodol, že to, ako sa použije pridelená suma na rekonštrukciu ciest, rozhodnú na základe podkladov BBRSC primárne poslanci za ten-ktorý okres.

 

"Niektorí poslanci si to trošku pomýlili a chcú vybudovať nový kruhový objazd, čo nie je možné, rekonštrukcia sa týka ciest v havarijnom alebo nevyhovujúcom stave," konštatoval pre TASR Družbacký.

 

"Na stretnutí s predsedom BBSK a dopravnou komisiou sme sa dohodli, že okres Rimavská Sobota dostane na rekonštrukciu 952.000 eur. Máme najhustejšiu cestnú sieť v rámci BBSK, čo je 409,8 kilometra. A stiahli nám 180.000 eur bez vysvetlenia, a to aj napriek tomu, že sa všetci šiesti krajskí poslanci z nášho okresu na tom dohodli. Dohody neplatia? Máme totálne rozbité cesty a budeme trvať na tom, aby sa dohody dodržiavali," reagoval poslanec, primátor Rimavskej Soboty, Jozef Šimko.

 

Predseda BBSK Marian Kotleba mu na zasadnutí dal za pravdu slovami: "Ja si dohody ctím. Chápem, že sa poslanci za Rimavskú Sobotu cítia podvedení a zdá sa mi to nefér. Rokovania boli dlhé a neboli ľahké." Ako pre TASR uviedol, uznesenie v predkladanom znení, kde okresu Rimavská Sobota boli ponížené financie na opravu ciest, by nepodpísal.

 

Primátor Rimavskej Soboty Šimko napokon po dnešnom rokovaní odchádzal domov spokojný. Zastupiteľstvo BBSK v rámci bodu, ktorý sa týkal zmeny rozpočtu, im schválilo 180.000 eur a ako dodal pre TASR, bude aj kruhový objazd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies