Po ôsmich rokoch exhumovali pozostatky Jásira Arafata

NETKY.SK • 27 November 2012, 11:46 • 2 min
Po ôsmich rokoch exhumovali pozostatky Jásira Arafata

Po ôsmich rokoch exhumovali pozostatky Jásira Arafata - Politika Telesné pozostatky bývalého palestínskeho vodcu Jásira Arafata exhumovali dnes, osem rokov po jeho smrti, v rámci vyšetrovania tvrdení, že príčinou jeho úmrtia bola otrava. Informovala o tom

slovakia

left justify in out

img

Telesné pozostatky bývalého palestínskeho vodcu Jásira Arafata exhumovali dnes, osem rokov po jeho smrti, v rámci vyšetrovania tvrdení, že príčinou jeho úmrtia bola otrava. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na palestínsky rozhlas.

Arafat zomrel v novembri 2004 vo francúzskej vojenskej nemocnici - mesiac po tom, ako náhle ochorel. Mal 75 rokov.

Palestínski predstavitelia tvrdia, že ho otrávil Izrael, ale nepredložili nijaké dôkazy. Židovský štát takéto obvinenia popiera.

Zahraniční experti odobrali vzorky
Zahraniční experti začali odoberať vzorky z telesných pozostatkov bývalého palestínskeho vodcu Jásira Arafata.

Na exhumácii Arafata, ktorá sa uskutočnila mimo zraku verejnosti, za modrými zástenami postavenými starostlivo okolo jeho vápencového mauzólea v Ramalláhu, boli prítomní experti zo Švajčiarska, Francúzska, Ruska a palestínskych území. Veľká palestínska zástava prekryla zvrchu miesto, ktoré sa nachádza vnútri prezidentského komplexu Arafatovho nástupcu, Mahmúda Abbása.

Podľa agentúry DPA sa očakáva, že výsledky budú známe o niekoľko dní, najneskôr však do konca roka.

Agentúra Reuters citovala Darcyho Christena, hovorcu Univerzitnej nemocnice vo švajčiarskom Lausanne, ktorá testovala Arafatove oblečenie. Ten povedal, že potrebné analýzy a kontrolné testovanie potrvajú niekoľko mesiacov. "Nemyslím si, že budeme mať nejaký hmatateľný výsledok skôr ako v marci alebo apríli budúceho roka,"dodal.
Telesné pozostatky pochovajú dnes
Telesné pozostatky bývalého palestínskeho prezidenta dnes po skončení práce súdnych lekárov opäť pochovajú s plnými vojenskými poctami.

Prípad znovu ožil v lete tohto roku, keď švajčiarske laboratórium oznámilo, že v Arafatovom odeve našlo výrazné stopy po rádioaktívnom prvku polónium Po-210. Z toho vyplynuli podozrenia, že Arafat mohol zomrieť na následky otravy.

Na otravu polóniom, ktoré zrejme požil s jedlom, zomrel v roku 2006 v Londýne bývalý ruský špión Alexander Litvinenko. Niektorí experti zvažovali túto možnosť u Arafata, argumentovali však, že sa počas choroby na krátky čas jeho stav zlepšil, čo nezodpovedá otrave polóniom, podobne ako to, že mu nevypadali všetky vlasy.

Osem rokov je považovaných za hraničné obdobie, dokedy je možné zistiť stopy rýchlo sa rozkladajúceho polónia, a nemocnica v Lausanne v auguste spochybnila, či má zmysel odoberať z jeho tela vzorky, ak sa exhumácia odloží na "október alebo november".
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies