Po oprave spustili aj prvý blok jadrovej elektrárne v Záporoží

NETKY.SK • 14 December 2014, 10:04 • 2 min
Po oprave spustili aj prvý blok jadrovej elektrárne v Záporoží

KYJEV - Prvý blok jadrovej elektrárne (JE) v Záporoží na východe Ukrajiny v sobotu po ukončení opráv napojili do energetickej siete, informovala v sobotu tlačová služba spoločnosti Energoatom, ktorá spresnila, že sa tak stalo ešte pred naplánovaným termínom.

slovakia

left justify in out

Oprava tretieho bloku Záporožskej JE bola ukončená 5. decembra. V súčasnosti je v prevádzke šesť blokov elektrárne, ktorá je najväčšou v Európe.
      

Jadrové elektrárne na Ukrajine majú spolu 15 blokov, z ktorých momentálne funguje 14, vrátane dnes spusteného prvého bloku na Záporožskej JE. Opravu prvého bloku elektrárne v Chmeľnyckom dokončia 15. decembra.
      

Núdzové vypnutie tretieho bloku záporožskej JE vyvolalo začiatkom decembra znepokojenie, keď o ňom s odstupom času informoval ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Minister energetiky Volodymyr Demčyšyn potom ubezpečil ukrajinskú i svetovú verejnosť, že nehoda z 28. novembra nebola vážna a nedošlo ani k úniku radiácie.
      

Agentúra TASS s odvolaním sa na Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE) uviedla, že 3. decembra dostala od ukrajinskej strany správu o odstávke reaktora č. 3, ktorú si vynútil skrat v transformačnej stanici. V dôsledku toho sa reaktor automaticky odstavil. Vzhľadom na to, že nedošlo k úniku radiácie a ani k uvoľneniu rádioaktívnych častíc, incidentu bola podľa stupnice MAAE priradená nula.
      

Podľa medzinárodného dohovoru, prijatého po havárii v jadrovej elektrárni v Černobyli z roku 1986, by každá krajina mala MAAE nahlásiť nehodu vo svojej atómovej elektrárni, ak by mohla mať dôsledky pre ďalšie štáty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies