Po operácii onkonálezu na pľúcach sa dá zotaviť skôr, lekári to robia šetrnejšie

NETKY.SK • 30 September 2016, 12:31 • 2 min
Po operácii onkonálezu na pľúcach sa dá zotaviť skôr, lekári to robia šetrnejšie

BRATISLAVA – Pacienti majú možnosť rýchlejšie sa zotavovať po operácii onkologického nálezu na pľúcach. V prípade menšieho nádoru ich už lekári vedia operovať miniinvazívne, teda šetrnejšie a cez menší otvor v hrudníku. Takýto zákrok dnes podstúpili dvaja pacienti Pavol a Vojtech. Obaja boli dlhoročnými aktívnymi fajčiarmi.

slovakia

left justify in out

Priebeh operácie premietali do kinosály v ružinovskej nemocnici spadajúcej pod Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB), sledovali ju odborníci zo Slovenska i zahraničia. "Pacienti majú po takomto zásahu lepší pooperačný vývoj, užívajú menej analgetík, sú schopní komunikácie pol hodinu po operácii a na nohy by sa vedeli postaviť už dnes večer," vysvetlil lekár Miroslav Janík z kliniky hrudníkovej chirurgie. Ak nedôjde ku komplikáciám, pacienti by mali byť prepustení tento víkend.

 

Prvého operovali Pavla, ten bude ešte potrebovať onkologickú liečbu, môže ju však podstúpiť skôr, keďže by sa mal po tomto výkone rýchlejšie zotaviť. Pri otvorenej chirurgii by mu do hrudníka museli urobiť 15-centimetrový rez, takto bol asi štvorcentimetrový. "Tiež by mal v sebe počas operácie kovový rozvierač, dokopy by sa dával neporovnateľne dlhšie, mal by tiež väčšiu pravdepodobnosť infekcií rán či výskytu zápalu pľúc," povedal Janík. Šanca na niekoľko rokov plnohodnotného života je však podľa neho rovnaká pri oboch metódach.

 

Miniinvazívny zákrok pri operácii pľúcnych nádorov robia v UNB od roku 2010. Odvtedy uskutočnili lekári v rámci resekcie hrudníka asi 30 až 35 percent výkonov takýmto spôsobom. Chceli by to však posunúť na hranicu 40 až 45 percent. "V iných prípadoch je nález na pľúcach taký veľký, žeby miniinvazívny zásah nebol možný," povedal Janík. Takýto druh operácie robia napríklad ešte vo Vyšných Hágoch, Martine a Košiciach. Zdravotné poisťovne tento výkon plne hradia, povedal Janík.

 

"S ochorením bojujem už tri mesiace, verím, že všetko dobre dopadne," povedal pred operáciou 58-ročný Pavol. Svoju diagnózu "berie športovo", v rodine robí osvetu, nechce, aby ostatní fajčili. On tak nerobí už päť rokov, cigarety si kupoval od 15 rokov. "Nefajčím už dva roky," povedal pred operáciou zase 65-ročný Vojtech, ktorý pracoval ako zvárač. Do operácie vkladá nádeje a verí, že mu to pomôže.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona