Po obrovskej havárii plošiny zostali na dne Mexického zálivu dva milióny barelov ropy!

NETKY.SK • 28 Október 2014, 06:30 • 2 min
Po obrovskej havárii plošiny zostali na dne Mexického zálivu dva milióny barelov ropy!

WASHINGTON - V dôsledku katastrofy vrtnej plošiny Deepwater Horizon patriacej spoločnosti BP, ku ktorej došlo v apríli 2010, sa na dne Mexického zálivu uložili dva milióny barelov ropy. Konštatuje sa to v štúdii zverejnenej v americkom časopise Proceedings of the National Academy of Science.

slovakia

left justify in out

V rámci tejto štúdie vedci analyzovali množstvo ropy vo viac ako 3000 vzorkách sedimentov odobratých na 534 miestach z hĺbky do 1300 metrov. Ukázalo sa, že po explózii plošiny sa vytečená ropa rozšírila na ploche najmenej 3200 štvorcových kilometrov. Pravdepodobne však bola zasiahnutá oveľa väčšia oblasť, ale vzhľadom na to, že ropa nepokryla dno celoplošne, ale skôr mozaikovito, je ťažké znečistenie vystopovať.
      

Od množstva uniknutej ropy závisí výška odškodného a náhrady škody, ktoré bude americká justícia žiadať od britskej ropnej spoločnosti BP. Zatiaľ čo oficiálny odhad americkej strany uvádza 4,9 milióna barelov, BP hovorí o vyše troch miliónoch barelov. 

 

Nová štúdia tímu odborníkov pod vedením Davida Valentina z Kalifornskej univerzity v Santa Barbare odhaduje celkové množstvo uniknutej ropy na približne päť miliónov barelov, z ktorých sa dva milióny uložili v sedimentoch v okolí vrtného otvoru. Konanie, v ktorom sa určí toto množstvo, chce americká justícia otvoriť v januári 2015.

 

Plošina Deepwater Horizon explodovala 20. apríla 2010 a krátko nato sa potopila. Niekoľko týždňov unikali ropa a zemný plynu z vrtu v hĺbke asi 1500 metrov. Spomínané dva milióny barelov ropy sa uložili vo vertikálnych vrstvách v hĺbke asi 1000-1300 metrov. Iná štúdia zverejnená tento rok v júli ukázala, že z ekologickej katastrofy sa najťažšie spamätávajú hlbokomorské koraly, ktoré sú zničené ešte vo vzdialenosti 22 kilometrov od miesta nešťastia. Naopak - flóra na postihnutom 75-kilometrovom úseku pobrežia amerického štátu Louisiana sa regeneruje pomerne rýchlo. Z obhliadky v januári 2012 vyplynulo, že v niektorých oblastiach sa vegetačný kryt plne zotavil, o čom svedčí klíčenie bočných výhonkov. Tam, kde pobrežie erodovalo v dôsledku vyhynutia rastlín, však už nič nerastie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona