Po nezvestných študentoch v Mexiu bude pátrať nový tím expertov

NETKY.SK • 9 Október 2015, 06:57 • 2 min
Po nezvestných študentoch v Mexiu bude pátrať nový tím expertov

MEXIKO - Mexická generálna prokuratúra vybrala siedmich expertov z piatich krajín, ktorí budú poverení vykonaním novej obhliadky miesta, kde členovia drogového kartelu Guerreros Unidos údajne pred viac ako rokom zavraždili 43 študentov, a ich telá následne spopolnili. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa prokuratúry boli študenti zavraždení na skládke odpadu v mexickom štáte Guerrero, pričom páchatelia ich telá spálili a popol vysypali do neďalekej rieky. Skupina expertov pracujúcich pre Medziamerickú komisiu pre ľudské práva však pred časom uviedla, že hranica potrebná na spopolnenie toľkých tiel nemohla na skládke vzniknúť.


Jedným z členov tejto komisie bol aj čilský vedec José Luis Torero, ktorý pôsobí na Queenslandskej univerzite v Austrálii. Mexická prokuratúra uviedla, že Torerovi spolu s odborníkmi z Mexika, Spojených štátov, Kanady, Španielska a Nemecka, ponúkla možnosť pracovať aj v novovytvorenej vyšetrovacej komisii, avšak zatiaľ nie je jasné, či ponuku prijme.


Študenti ľavicového seminára z Ayotzinapy v štáte Guerrero zmizli 26. septembra 2014 v meste Iguala po tom, ako sa zmocnili niekoľkých autobusov, aby sa mohli zúčastniť na demonštrácii. Podľa generálneho prokurátora Jesúsa Murilla Karama študentov zatkla polícia na pokyn starostu Igualy a odovzdala ich členom kartelu Guerreros Unidos.
Tí mali študentov zavraždiť, ich telá spáliť na skládke odpadu a popol hodiť do rieky.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona