Po nezvestnom malajzijskom lietadle budú pátrať Holanďania

NETKY.SK • 7 August 2014, 07:28 • 2 min
Po nezvestnom malajzijskom lietadle budú pátrať Holanďania

CANBERRA - Po troskách nezvestného malajzijského lietadla, ktoré zmizlo začiatkom marca, bude v Indickom oceáne pátrať holandská spoločnosť Furgo Survey.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v stredu austrálska vláda, ktorá dozerá na dosiaľ bezvýsledné pátranie po stroji. Furgo, ktorá vyhrala súťaž o zákazku, má svoju základňu v Perthe, odkiaľ je pátracia akcia po Boeingu 777 riadená.

 

Samotné pátranie v oblasti vzdialenej 1800 kilometrov od západného pobrežia Austrálie by malo začať v polovici septembra. Prehľadanie 60-tisíc štvorcových kilometrov dna oceánu by malo trvať rok a náklady by mali dosiahnuť 36 miliónov eur.

 

Malajzijský stroj s 239 osobami zmizol ôsmeho marca za dodnes neobjasnených okolností počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Vyšetrovatelia tvrdia, že lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines sa nad Juhočínskym morom otočilo a zamierilo do odľahlých oblastí Indického oceánu.

 

Doteraz sa z nezvestného Boeingu 777 nepodarilo nájsť ani jedinú trosku. Pátranie po stroji sa preto posunie do južnejších oblastí oceánu. Operácia si už doposiaľ vyžiadala viac ako 40 miliónov eur a je tak najdrahšia v histórii letectva.

 

Podľa vyšetrovateľov lietadlo v čase pádu do vôd Indického oceánu s najväčšou pravdepodobnosťou riadil manuálne zapnutý autopilot. Posádka aj piloti údajne boli v bezvedomí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies