Po neúspechu v politike či na európskom súde v Luxemburgu má Procházka v merku Ústavný súd

NETKY.SK • 22 Február 2018, 10:15 • 2 min
Po neúspechu v politike či na európskom súde v Luxemburgu má Procházka v merku Ústavný súd

BRATISLAVA – Radoslav Prochádzka, ktorý neuspel v politike a ani ako kandidát na sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu, prišiel s ďalším plánom, ako sa pohnúť ďalej v jeho kariére. Verí, že po neúspechoch sa karta obráti a získa post ústavného sudcu na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Už budúci rok si budú poslanci Národnej rady vyberať z kandidátov na post ústavného súdu, ktorých vymenuje prezident Andrej Kiska. Aj napriek tomu, že sa dnes zakladateľ politickej strany Sieť venuje advokátskej práci, chce sa vo svojej praxi posunúť ďalej. „O päť rokov by som rád písal rozhodnutia Ústavného súdu a odborné knihy,” uviedol Procházka v rozhovore pre Denník N.

 

Zdôraznil však, že túto métu chce dosiahnuť sám, bez podpory konkrétnej politickej strany, aj napriek tomu, že kandidátov na sudcov Ústavného súdu navrhujú samotní poslanci. No zároveň odmietol, že by si za týmto cieľom išiel za každú cenu.

 

„Procházka môže mať na to z hľadiska odborného. Potom však preskúmame aj iné veci, keďže sa ide sprísňovať zákon o výbere ústavných sudcov,” reagoval na Procházkove plány podpredseda parlamentu a jeho bývalý kolega z koalície Béla Bugár.

 

Podľa odborníka na ústavné právo Jána Drgonca však v súčasnosti nie je veľmi žiadané, aby funkciu ústavného sudcu zastávali bývalí politici, pretože sú zainteresovaní do politického diania na Slovensku a ľahko by sa mohlo stať, že by stratili svoju nezávislosť.

 

Približne o takomto čase o rok uplynie funkčné obdobie deviatim sudcom Ústavného súdu (ÚS) SR. Keďže Ústavný súd má celkovo 13 členov, zmení sa väčšina ústavných sudcov, vrátane predsedu súdu. Títo sudcovia budú 12 rokov rozhodovať o najvýznamnejších otázkach a sporoch a budú výrazne ovplyvňovať podobu Slovenska až do roku 2031. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies