Po neprijatí návrhu NRSR ponúkla Kalavská svoju demisiu

NETKY.SK • 5 December 2019, 07:39 • 2 min
Po neprijatí návrhu NRSR ponúkla Kalavská svoju demisiu

BRATISLAVA - Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská ponúkla premiérovi Petrovi Pellegrinimu svoju funkciu. Oznámila to v stredu po tom, ako vláda stiahla návrh reformy nemocníc, tzv. stratifikáciu, z rokovania parlamentu.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie zdôvodnila tým, že post ministra zdravotníctva patrí Smeru-SD, a keďže má so stranou "ideové rozpory", považuje za slušné takto konať. "Smer-SD si ma vybral ako odborníka a ak nie je spokojný s mojou prácou, ja veľmi rada túto funkciu ponúkam," vyhlásila. Doplnila, že Pellegrini ju od rozhodnutia ponúknuť funkciu odhováral.

 

img

 

"Nesúhlasila som s tým, aby sa tento materiál vrátil naspäť," vyhlásila na margo stiahnutej novely. Dodala tiež, že by bola radšej, keby sa o reforme nemocníc v parlamente hlasovalo. Dúfa, že materiál si osvojí ďalšia vláda. "Trápne, smiešne až groteskné, kam sme sa dostali," komentovala súčasnú situáciu.

 

img

 

Kalavská zdôraznila, že prišla s cieľom niečo zlepšiť. "Nechcem, aby mi niekto vyčítal, že moja práca na ministerstve bola len tento jeden zákon," podotkla. Pripomenula, že v priebehu troch rokov investovali do nemocníc 240 miliónov eur, dosiahli posun pri výstavbe nemocnice na Rázsochách, spustili celonárodné skríningy a pripravovali štandardy terapeutických postupov.

 

img

 

Problémy zdravotníctva sú podľa nej riešiteľné, no sú potrebné systémové zmeny. Ich efekt sa však prejavuje až po čase. "Nie je tu priestor na čiastkové riešenia, úsmevy pred kamerou," poznamenala. Stále si myslí, že s ústavnou a ambulantnou starostlivosťou je potrebné niečo robiť. Upozornila tiež, že podľa analýz má zdravotníctvo v roku 2025 čeliť obrovskému nedostatku personálu.

 

img

 

Reforma nemocníc mala pacientom priniesť kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť, meranú cez lepšie výsledky liečby. Nemocnice mali postupne nastaviť kritériá, ktoré to mali zabezpečiť, ako napríklad minimálny počet výkonov za rok. Napríklad pri pôrodoch to mal byť najprv limit 320 na rok, neskôr to malo byť raz toľko. Ak by to nemocnica v budúcnosti nesplnila, zdravotná poisťovňa by jej nemohla výkony zazmluvniť.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona