Po nedeľňajšom útoku vyhlásili v Charkove smútok

NETKY.SK • 23 Február 2015, 09:14 • 2 min
Po nedeľňajšom útoku vyhlásili v Charkove smútok

KYJEV - Dnešok je vo východoukrajinskom meste Charkov vyhlásený za deň smútku za dvoma obeťami útoku na účastníkov pochodu za jednotu Ukrajiny, ktorý bol súčasťou podujatí organizovaných celoštátne pri príležitosti prvého výročia demonštrácií na kyjevskom Majdane. S odvolaním sa na charkovského primátora Hennadija Kernesa o tom informovala agentúra RIA Novosti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka jedným z mŕtvych je známy miestny aktivista Ihor Tolmačov, druhým je policajt. Ďalší piati policajti sú medzi zranenými.

 

Poradca šéfa ukrajinskej tajnej služby SBU Markijan Lubkivskyj neskôr v nedeľu na Facebooku oznámil, že boli zadržané štyri osoby, ktoré sa mohli podieľať na príprave a spáchaní teroristických trestných činov v Charkove. Zaistili sa aj zbrane - vrátane raketometu. Polícia a prokuratúra prípad vyšetrujú ako pokus o teroristický útok, spresňuje RIA Novosti.

 

V meste po útoku vyhlásili najvyšší stupeň protiteroristickej pohotovosti.

 

Ako uviedla charkovská radnica, dnes na všetkých úradoch, školách a iných verejných budovách spustili ukrajinské zástavy na pol žrde. V meste boli zrušené všetky na dnes naplánované kultúrne podujatia.

O 13.00 h miestneho času obyvatelia mesta uctia pamiatku obetí minútou mlčania. Primátor mesta Kernes vyzval obyvateľov Charkova, aby sa zdržali akejkoľvek radikálnej reakcie na nedeľňajší útok.

 

Používatelia internetových sociálnych sietí, vrátane známych politikov, medzitým obviňujú zo zodpovednosti za útok politikov či občianske zoskupenia.

 

Líder Radikálnej strany Ukrajiny Oleh Ľaško, ktorý je aj poradcom šéfa ukrajinskej tajnej služby SBU, na svojom konte na Facebooku tvrdí, že vinu za útok v Charkove nesú nerozhodní ukrajinskí politici. Ich nerozhodnosť je podľa neho citeľná aj pri riešení bezpečnostnej situácie a vnútropolitických problémov.

 

Poradca ministra vnútra Anton Heraščenko zasa deklaroval, že za útokom je skupina Charkovskí partizáni. O ich účasti svedčia aj dôkazy zozbierané na mieste činu: Heraščenko vyhlásil, že presne taký typ výbušniny a odpaľovacieho zariadenia bol použitý aj pri iných útokoch, za ktoré prevzali zodpovednosť Charkovskí partizáni.

Táto skupina však pripisovanú vinu za útok odmietla prostredníctvom videoposolstva, ktoré je dostupné na internete. "Neplánovali sme a neplánujeme svoje akcie na miestach, kde sa zhromažďujú civilistov, a to bez ohľadu na ich politické názory," uviedol jeden z predstaviteľov organizácie.

 

Podľa neho vinu za útok nesie minister vnútra Arsen Avakov, ktorý "vydal rozkaz na útok s cieľom zaviesť aj v Charkovskej oblasti režim protiteroristickej operácie" (ATO), ktorá od vlaňajšieho apríla prebieha v dvoch susedných oblastiach Donbasu - Doneckej a Luhanskej.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies