Po návrate do talára príde možnosť kandidovať na predsedu súdu už po roku

NETKY.SK • 21 Október 2014, 12:18 • 2 min
Po návrate do talára príde možnosť kandidovať na predsedu súdu už po roku

BRATISLAVA - Sudca, ktorý mal prerušený výkon funkcie z dôvodu pôsobenia v inej verejnej pozícii (minister, štátny tajomník), dostane možnosť uchádzať sa o post predsedu či podpredsedu súdu už po roku od návratu do talára. V súčasnosti musí čakať päť rokov. Skrátenie lehoty vyplýva z novely zákona o Justičnej akadémii, ktorú dnes schválili poslanci NR SR.

slovakia

left justify in out

Samotný zmenu do zákona dostali cez pozmeňujúci návrh poslanci Anna Vitteková, Viera Kučerová a Anton Martvoň (všetci Smer-SD). Aktuálnu päťročnú lehotu presadila ešte ako ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Podľa Vittekovej to však bolo namierené proti konkrétnym osobám. "Na ministerstvách sú aj odbory, pri ktorých je najlepšie, ak ich vedie sudca. A čo po tom, keď je po voľbách a dôjde k výmene vlády? Prečo by nemohol byť predsedom súdu, ak je úspešný a odborník?" pýtala sa.

 

Vitteková odmietla, že by táto úprava smerovala na konkrétny prospech jednotlivcov. Predsedníčkou súdu bola napríklad súčasná štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská (nominantka Smeru-SD). "Nie, nerobíme to pre konkrétnu osobu. Jej funkcia predsedníčky súdu už aj tak končila," uistila Vitteková.

 

Jankovská vyhlásila, že jej by sa zmena týkala, ak by kandidovala na post predsedníčky súdu, čo sa nedeje. "Päťročnú lehotu sme považovali za diskriminačnú, preto ju chceme skrátiť na jeden rok," vysvetlila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies