Po násilnej smrti politika paraguajský prezident odvolal ministra vnútra

NETKY.SK • 2 Apríl 2017, 10:24 • 2 min
Po násilnej smrti politika paraguajský prezident odvolal ministra vnútra

ASUNCIÓN - Paraguajský prezident Horacio Cartes dnes odvolal z funkcie ministra vnútra a hlavného policajného veliteľa.

slovakia

left justify in out

Príčinou odvolania sú masové protesty v krajine a smrť opozičného lídra, 25-ročného Rodriga Quintanu, informovala agentúra AP.

 

Quintana prišiel o život vo svojej kancelárii v sídle Skutočnej radikálno-liberálnej strany v Asuncióne po tom, ako sa tam začala policajná razia. Zatiaľ nie je známe, kto nesie zodpovednosť za smrť mladého politika - polícia oznámila, že vedie interné vyšetrovanie.

 

Sídlo strany sa nachádza pomerne ďaleko od tých lokalít v hlavnom meste, kde došlo k masovým nepokojom. Ich centrom sa stala budova Kongresu.

 

Protesty v Paraguaji vypukli po tom, ako horná komora parlamentu - Senát - schválila zmenu ústavy, ktorá prezidentovi umožní znovuzvolenie na druhé funkčné obdobie. Ľudia nespokojní s týmto rozhodnutím vyšli do ulíc, pričom na budove Kongresu vybili okná a podpálili ju. Polícia počas zásahu proti demonštrantom nasadila vodné delá a strieľala do davu gumenými projektilmi.

 

Zákonná norma, ktorá prezidentovi v Paraguaji umožňuje byť zvolený len na jedno funkčné obdobie, bola prijatá po tom, ako v roku 1989 padla diktatúra Alfreda Stroessnera. Ten bol pri moci nepretržite 35 rokov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona