Po mobiloch vo väzniciach bude pátrať psia jednotka

NETKY.SK • 29 Júl 2018, 08:22 • 2 min
Po mobiloch vo väzniciach bude pátrať psia jednotka

PRAHA - Špeciálne vycvičená psia jednotka by na konci roka mala začať pomáhať odhaľovať v českých väzniciach nelegálne držanie mobilných telefónov. Ide o európsky unikát, informuje spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Dozorcovia v českých väzniciach odhalili vlani 606 mobilných telefónov, ktoré väzni mohli používať na nelegálnu komunikáciu s vonkajším svetom. Mohli tak plánovať útek, objednávať drogy alebo zastrašovať svedkov.

 

V súčasnosti dozorcovia pri vyhľadávaní ukrytých mobilov využívajú manuálne detekčné zariadenia, ktoré však odhalia iba zapnuté mobily.

 

Pred štyrmi rokmi sa preto väzenskí kynológovia začali zaoberať možnosťou vycvičiť psy, ktoré by okrem drog hľadali i mobilné telefóny.

Nápad prišiel vďaka štúdii Českej poľnohospodárskej univerzity, ktorá sa zaoberala vzorcami správania psov, a na základe nej sa začalo skúmať, či psy dokážu vyhodnotiť pachové stopy ukryté vnútri mobilných telefónov.

 

Prvý pes, ktorý prešiel výcvikom na odhaľovanie mobilov, mal výborné výsledky - pri testoch dokázal odhaliť 65 zo 72 ukrytých telefónov. Musel však byť vyradený zo služby, pretože jeho povahe nevyhovovala práca vo väzenskom prostredí.

 

Väzenská služba sa rozhodla, že namiesto mladého psa na túto prácu vyskúša skúseného belgického ovčiaka menom Bichott. Ten už mal s prácou vo väznici skúsenosti, pretože pomáhal vyhľadávať drogy.

 

Hlavnou výhodou špeciálne vycvičených psov je to, že dokážu vypátrať aj vypnuté telefóny a označia miesto, kde sa nachádzajú.

Väzenskí dozorcovia už našli v celách mobily vo veľmi dômyselných skrýšach, ako napríklad v podlahách, vo vydlabaných priestoroch v múroch, v elektroinštalácii, ale aj vo vnútri rádií či televízorov, sumarizujú Novinky.cz.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies