Po minuloročnom prevrate v Turecku Belgicko zaznamenalo rapídny nárast tureckých žiadostí o azyl

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 12:42 • 2 min
Po minuloročnom prevrate v Turecku Belgicko zaznamenalo rapídny nárast tureckých žiadostí o azyl

BRUSEL - V Belgicku "explodoval" počet žiadostí občanov Turecka o azyl v období od nevydareného pokusu o vojenský prevrat v Turecku z 15. júla 2016.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tlačová agentúra Belga dnes pripomenula, že za posledných osem mesiacov až 678 tureckých štátnych príslušníkov podalo žiadosť o poskytnutie medzinárodnej právnej ochrany. Podľa informácií belgických úradov ide o vyšší počet žiadostí ako za rok 2014 a 2015 dokopy.

 

Väčšina žiadostí o azyl sa týka vzdelaných a vysokokvalifikovaných osôb, ktorým v Turecku hrozí stíhanie za ich údajné spojenie s moslimským duchovným Fethullahom Gülenom, ktorý žije v americkom exile a ktorého turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil za hlavného strojcu vojenského puču.

 

Podľa agentúry Belga je medzi týmito žiadateľmi o azyl veľa právnikov, novinárov, štátnych úradníkov, ale sú tam aj prokurátori, predstavitelia armády, podnikatelia a učitelia. Flámske denníky Het Laatste Nieuws a De Morgen dnes v tejto súvislosti upozornili, že žiadatelia o azyl pôvodom z Turecka majú obavy, že sa stanú cieľmi útokov aj na území Belgicka.

 

Od polovice júla minulého roka belgická polícia eviduje najmenej 80 zápisníc vzťahujúcich sa na vyhrážky smrťou, napadnutie a poškodzovanie majetku Belgičanov tureckého pôvodu. V Belgicku žije podľa odhadov najmenej 100.000 občanov tureckého pôvodu. Masovejšie začali prichádzať do Belgicka v 60. rokoch 20. storočia, keď krajina v čase rýchleho ekonomického rozvoja čelila deficitu pracovnej sily.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies