Po masových streľbách v Srbsku odovzdali obyvatelia v rámci "zbraňovej amnestie" vyše 3000 zbraní

NETKY.SK • 10 Máj 2023, 14:30 • 2 min
Po masových streľbách v Srbsku odovzdali obyvatelia v rámci "zbraňovej amnestie" vyše 3000 zbraní

BELEHRAD - Srbskí občania doteraz počas prvých dvoch dní zbraňovej amnestie odovzdali viac ako 3000 strelných zbraní a desaťtisíce nábojov rôznych kalibrov. V stredu to oznámil srbský prezident Aleksandar Vučič.

slovakia

left justify in out

Zbraňová amnestia bola v Srbsku vyhlásená v pondelok po tom, ako touto krajinou minulý týždeň otriasli dve masové streľby, ktoré si vyžiadali dovedna 17 obetí. Vučič pre televíziu Pink TV ďalej uviedol, že vládna kampaň odzbrojenia je pre Srbsko dôležitá, aj keď si je vedomý toho, že mnohých nahnevá. Nespresnil, aké zbrane boli dosiaľ odovzdané. Občania mohli anonymne a bez postihu odovzdať nelegálne držané zbrane vrátane zbraní vojenských, ďalej legálne vlastnené zbrane, ktoré už nechcú, ako aj strelivo a muníciu. Prezident tiež informoval o väčšej prítomnosti polície na školách. "Učitelia budú mať teraz väčšie práva... a deti sa už nebudú môcť správať ako tyrani," povedal Vučič. Zároveň avizoval bezodkladný nábor nových policajtov.

 

K prvej streľbe došlo minulý týždeň v stredu na základnej škole v Belehrade. Trinásťročný útočník tam zastrelil školského strážnika a osem spolužiakov – sedem dievčat a jedného chlapca. Zranenia utrpelo ďalších sedem osôb. O deň neskôr 21-ročný strelec v dvoch dedinách pri meste Mladenovac zabil osem ľudí a zranil ďalších 14. Podľa projektu Small Arms Survey patrí Srbsko medzi krajiny s najvyšším počtom držiteľov zbraní na svete; na každých 100 civilistov tam pripadá viac ako 39 strelných zbraní. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies