Po masových protestoch v Rumunsku odstúpil minister spravodlivosti

NETKY.SK • 9 Február 2017, 14:51 • 2 min
Po masových protestoch v Rumunsku odstúpil minister spravodlivosti

BUKUREŠŤ - Rumunský minister spravodlivosti Florin Iordache odstúpil dnes pod nátlakom rozsiahlych protivládnych demonštrácií, ktoré vyvolal návrh zákona zameraný na zmiernenie trestnej zodpovednosti za niektoré korupčné aktivity.

slovakia

left justify in out

Iordache obhajoval dnes svoje pôsobenie vo funkcii šéfa rezortu spravodlivosti s tým, že všetky jeho aktivity boli v súlade "so zákonom a ústavou"; podľa vlastných slov sa mu však nepodarilo upokojiť "verejnú mienku".

Rumunská vláda premiéra Sorina Grindeana prijala minulý týždeň na návrh ministra Iordachea nariadenie, ktoré malo umožniť dekriminalizáciu niektorých korupčných trestných činov verejných činiteľov.

Pod tlakom opakovaných masových protestov, ktoré tento krok vyvolal, však nariadenie napokon uplynulú nedeľu na mimoriadnom zasadnutí stiahla.

Odporcovia kontroverzného návrhu zákona tvrdili, že dané opatrenie by oslabilo protikorupčný boj v krajine. Vláda prežila v stredu hlasovanie o nedôvere v parlamente, ktoré v tejto súvislosti iniciovala opozícia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona