Po Lemmym z Motörheadu sa možno bude volať nový chemický prvok - lemmium

NETKY.SK • 18 Január 2016, 18:30 • 2 min
Po Lemmym z Motörheadu sa možno bude volať nový chemický prvok - lemmium

LONDÝN - Desaťtisíce fanúšikov britskej heavy metalovej kapely Motörhead podpísali petíciu, v ktorej žiadajú, aby jeden zo štyroch nedávno uznaných chemických prvkov, niesol názov na počesť zosnulého frontmana Lemmyho Kilmistera, lemmium.

slovakia

left justify in out

Petíciu zverejnili na internete minulý týždeň v stredu, a pomerne rýchlo získala viac ako 40-tisíc signatárov, informovala agentúra AFP. Okrem fanúšikov petíciu podporili viacerí významní hudobníci, ako napríklad bývalý člen rockovej skupiny Guns N' Roses, basgitarista Duff McKagan.

 

Medzinárodná únia pre čistú a aplikovanú chémiu (IUPAC) koncom decembra oznámila, že po preverení objavov vedcov z USA, Ruska a Japonska sa periodická tabuľka rozrástla o štyri nové prvky. Oficiálne názvy majú tieto ťažké kovy dostať v nadchádzajúcich mesiacoch. „Lemmy bol prírodnou silou, predstavoval podstatu heavy metalu,“ vysvetlili iniciatívu autori petície. „Myslíme si, že by bolo spravodlivé, keby IUPAC odporučila, aby sa jeden zo štyroch objavených ťažkých kovov volal lemmium,“.

 

IUPAC v decembri uviedla, že trvá na tom, aby názvy prvkov vychádzali z mytológie, alebo pripomínali nejaké miesto, krajinu alebo významnú osobu. Tak to bolo aj v prípade posledných prírastkov: flerovium bolo pomenované na počesť fyzika Georgija Fljorova, livermorium pripomína sídlo amerického laboratória v Livermore a kopernicium zaradené do tabuľky v roku 2009 nesie meno slávneho astronóma Mikuláša Kopernika.

 

Periodická tabuľka sa mení prvýkrát od roku 2011, kedy do nej pribudli prvky s protónovými číslami 114 a 116 pomenované neskôr flerovium a livermorium.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies