Po Krčmérym či Krajčím sa v nedeľu nechá zaočkovať aj prezidentka Zuzana Čaputová!

NETKY.SK • 27 December 2020, 09:58 • 2 min
Po Krčmérym či Krajčím sa v nedeľu nechá zaočkovať aj prezidentka Zuzana Čaputová!

BRATISLAVA – O 10:00 hodine sa nechá vakcínou od spoločnosti Pfizer a BioNTech nechá zaočkovať aj hlava štátu Zuzana Čaputová.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prvým Slovákom, ktorý sa nechal zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 v sobotu večer v nitrianskej bol profesor Vladimir Krčméry. Vakcináciu už podstúpil aj minister zdravotníctva Marek Krajčí, epidemiologička Zuzana Krištúfková či hlavný hygienik Ján Mikas.

 

„Som rád, že prvým, ktorý bude zaočkovaný, je pán profesor Vladimír Krčméry. Človek, ktorý bojoval s epidémiami aj na iných miestach sveta, človek, ktorý zasvätil svoj život za záchranu životov iných. Som rád, že bude vzorom pre všetkých nás,“ povedal minister zdravotníctva po absolvovaní očkovania.

 


Epidemiologička Krištúfková v tejto súvislosti povedala, že vakcínou od firiem BioNTech a Pfizer boli vo svete očkované milióny osôb. Podľa nej teda niet pochýb o tom, že vakcíny sú bezpečné.

 

„Je na každom z nás, ako sa rozhodneme. My, členovia konzília, ideme do toho,“ povedala Krištúfková. Úvodné očkovanie podstúpili tiež desiatky odborníkov z Pandemickej komisie či konzília odborníkov.

 

img

 

Okrem Krčméryho boli zaočkovaní aj ďalší členovia konzília, Krajčí aj niekoľko desiatok zdravotníkov. Minister informoval, že očkovanie bude v nedeľu pokračovať v nemocniciach v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach a v Nitre.

 

Prečítajte si tiež: Prvý Slovák je zaočkovaný!

 

Očkovanie podstúpi aj Zuzana Čaputová

V bratislavskej Univerzitnej nemocnici v Ružinove dnes podstúpi očkovanie aj samotná prezidentka SR Zuzana Čaputová, ako aj ostatní členovia vlády či poslanci NR SR.

 

"Vakcinácia nám pomohla aj v minulosti, rovnako verím aj teraz," povedala Zuzana Čaputová pred očkovaním. "Vnímam obavy ľudí, pokiaľ ide o vakcináciu. Chápem ich, sú ľudské,“ dodala prezidentka.

 

Zároveň však zdôraznila, že dôveruje odborníkom. "Som tu, aby som sa aj pred kamerami nechala zaočkovať,“ uviedla hlava štátu. Spoločnosť jej robí minister zdravotníctva Marek Krajčí. Prítomný je aj eurokomisár Maroš Šefčovič.

 

V sobotu poobede dorazilo na Slovensko prvých 10 tisíc kusov očkovacej látky, pričom je nakontrahovaných až 18 miliónov kusov vakcíny. V prvej vlne budú zaočkovaný zdravotnícky personál, zamestnanci domovov sociálnych služieb, pracovníci kritickej infraštruktúry a osoby nachádzajúce sa v rizikovej skupine.

 

Vakcinácia prebieha v dvoch fázach, pričom sa podáva do ramena s odstupom 21 dníNajčastejšie nežiaduce účinky sú podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv zvyčajne mierne a krátkodobé. Patria k nim bolesť a začervenanie v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, zimnica a horúčka.

 

Mohlo by vás zaujímať: Minister obrany bojuje s koronavírusom už desiaty deň. Ľudí vyzval, aby sa nechali zaočkovať a vyhli sa zbytočnému utrpeniu


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies