Po konzumácii pokazeného jedla zomrie ročne 420.000 ľudí

NETKY.SK • 3 December 2015, 15:52 • 2 min
Po konzumácii pokazeného jedla zomrie ročne 420.000 ľudí

BERLÍN - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že po konzumácii pokazeného jedla zomrie každý rok okolo 420.000 ľudí, pričom vyše štvrtina z obetí sú malé deti. V dôsledku pokazeného jedla ochorie ročne asi 600 miliónov ľudí, informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

WHO dnes uviedla, že osobitne zraniteľné sú deti do veku piatich rokov. Pokazené jedlo u ich vyvoláva vážne zdravotné problémy, na ktoré v priemere 125.000 detí každý rok zomrie. Zdravotnícka agentúra OSN dnes informovala, že komplexne hodnotila choroby vyvolané 31 druhmi baktérií, vírusov, parazitov, toxínov či chemikálií.

 

A zistila, že najviac postihnutými oblasťami sú Afrika a juhovýchodná Ázia. Za osobitný problém označila konzumáciu surového alebo slabo tepelne upraveného mäsa, vajec, čerstvého ovocia a zeleniny a mliečnych výrobkov. Medzi významné choroby prenášané jedlom patria týfusová horúčka, žltačka typu A, pásomnica a aflatoxín - produkovaný plesňami rastúcimi v zle uskladnenom obilí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies