Po kauze Nagyová stúpa záujem o šifrovacie telefóny

NETKY.SK • 21 Jún 2013, 08:27 • 2 min
Po kauze Nagyová stúpa záujem o šifrovacie telefóny

PRAHA - Po vypuknutí kauzy okolo bývalej šéfky kancelárie českého premiéra v demisii Petra Nečasa v Česku výrazne stúpol záujem o šifrovacie telefóny. Používa ich zhruba 2000 užívateľov a pribúdajú k nim ďalší, napísal spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Rovnako vzrástol aj záujem o ochranu firiem, práve proti možným odpočúvaniam. Kontrola pritom nie je práve najlacnejšia; tá najzákladnejšia stojí takmer 50.000 korún, pričom suma za dôkladnú sa môže vyšplhať na dvojnásobok. Cena šifrovacích telefónov sa pohybuje takisto v desiatkach tisícov korún, upozorňuje server.

Preverovacie služby či spoločnosti, ktoré zabezpečujú šifrované hovory a obranu proti odpočúvaniu, sú ľahko dostupné a ponúkajú servis na medzinárodnej úrovni. Prístroje na odpočúvanie zažívajú v Česku zlaté časy, dajú sa voľne kúpiť a sú bežne dostupné každému. Podľa servera Novinky.cz je možné, že konkurencia sa v konkurenčnom boji nezastaví pred nezákonným odpočúvaním a sledovaním. Špecializované firmy pripravujú túto techniku priamo na mieru.      

Záujem o odpočúvania a obranné prostriedky podľa analytikov nechtiac dokazuje aj to, že množstvo obchodov môže prebiehať tzv. na hrane, ak nie za hranicou zákonnosti. O tieto zariadenia majú záujem nielen firmy, ale napríklad aj žiarliví manželia či ďalší rodinní príslušníci.

Je samozrejmé, že dôkazy napríklad o nevere, odpočúvania bez zákonného povolenia či bez súhlasu odpočúvaných nemajú na súde váhu dôkazu. Využitie takýchto prostriedkov sa preto oplatí konzultovať s právnikom, upozornili Novinky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona