Po kalamite vo Vysokých Tatrách zostala časť chodníkov nepriechodná

NETKY.SK • 21 Máj 2014, 16:56 • 2 min
Po kalamite vo Vysokých Tatrách zostala časť chodníkov nepriechodná

POPRAD - Víchrica z minulého týždňa, ktorá vyvrátila v Tatranskom národnom parku na území v správe Štátnych lesov TANAP-u okolo 130 000 stromov, spôsobila rozsiahle škody na turistickej infraštruktúre.

slovakia

left justify in out

Z celkovej výšky škôd takmer 250 000 eur predstavujú škody na turistických chodníkoch a zariadeniach takmer 160 000 eur. Keďže na väčšinu značkovaných turistických chodníkov v národnom parku sa ešte vzťahuje sezónna uzávera chodníkov, turisti zatiaľ výraznejšie nepocítia obmedzenia spôsobené popadanými stromami, prípadne lokálnymi povodňami. Všetky vysokohorské chaty vo Vysokých a Belianskych Tatrách sú dostupné po značkovaných chodníkoch, informovala Lenka Burdová zo Štátnych lesov Tatranského národného parku. Výnimkou je len Chata pod Rysmi, keďže na chodník vedúci k chate sa vzťahuje až do 15. júna sezónna uzávera chodníkov.

 

Vo Vysokých a Belianskych Tatrách sú momentálne priechodné celoročne otvorené turistické chodníky: Chata pod Soliskom – Predné Solisko, Tatranské Zruby – Rázcestie nad Zrubami, Starý Smokovec – Slavkovský štít (v čase bez snehovej pokrývky), Tatranská Lomnica – Zbojnícka chata, Starý Smokovec – Zamkovského chata – Téryho chata, Tatranská Lomnica – Skalnaté Pleso, Tatranská Kotlina – Šumivý prameň – Chata Plesnivec, Velický most – Batizovská zákruta, Tatranská Lesná – Vodopády Studeného potoka, Tatranská Kotlina – Belianska jaskyňa, Tatranská Lomnica – Tatranské Matliare a Rázcestie Čierna voda – Chata Plesnivec. Priechodné sú aj asfaltové cesty na Sliezsky dom a k Popradskému plesu. V oblasti Spišskej Magury je momentálne priechodný len chodník Ždiar – Monkova dolina – Strednica – Pri tablici – Osturňa. 

 

Z celoročne otvorených chodníkov vo Vysokých Tatrách, na ktoré sa nevzťahuje sezónna uzávera, sú momentálne nepriechodné úseky: Štart – Malá Svišťovka – Skalnaté Pleso, Kežmarské Žľaby – Tatranská Kotlina, Tatranské Matliare – Šalviový prameň, Rázcestie Tichá a Kôprova dolina – Rázcestie pod Grúnikom, Štrbské Pleso – Biely Váh – Tri studničky, Trigan – Popradské pleso, Štôla – Sliezsky dom, Kovalčíková poľana – Rázcestie pod Malou Svišťovkou, Štrbské Pleso – Vodopád Skok, Starý Smokovec – Velická poľana. Lesníci budú nepriechodné turistické chodníky postupne uvoľňovať, takže zoznam priechodných chodníkov sa bude denne rozširovať. 

 

Po víchrici zostali nepriechodné aj ďalšie turistické chodníky, na ktoré sa až do 15. júna vzťahuje sezónna uzávera značkovaných turistických chodníkov. Štátne lesy TANAP-u budú aj tieto chodníky postupne čistiť od popadaných stromov. Chodníky na súkromných a urbárskych pozemkov budú uvoľňovať jednotliví vlastníci pozemkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies