Po kalamitách by človek do lesa zasahovať nemal, narúša to ekosystém

NETKY.SK • 10 Júl 2019, 08:50 • 2 min
Po kalamitách by človek do lesa zasahovať nemal, narúša to ekosystém

BRATISLAVA - Treba pamätať na to, že les, to nie sú len stromy, ale veľký živý organizmus, kde má všetko svoj zmysel.

slovakia

left justify in out

Pokiaľ v lesných porastoch nastanú rôzne kalamity, či už v dôsledku veterných smrští alebo požiarov, ľudia majú tendenciu do týchto miest zasahovať, likvidovať poškodené drevo a sadiť nové stromy. Organizácia SOS/BirdLife Slovensko však upozorňuje na to, že nejde o správny prístup, pretože práve v miestach kalamít žijú mnohé vzácne živočíchy a rastliny, ktorých prirodzené prostredie sa umelým zásahom nenávratne zmení a oni odtiaľ vymiznú.

 

img

 

SOS/BirdLife Slovensko v tejto súvislosti reaguje aj na vyjadrenie Lesov SR, že požiar, ku ktorému momentálne došlo v blízkosti obce Bystrá, spôsobila práve skutočnosť, že nedostali povolenie na spracovanie dreva po veternej kalamite v roku 2004. "Nás nezaujímajú len dôvody, pre ktoré v Lesoch SR tak tvrdohlavo apelujú na odstraňovanie kalamít. Nás zaujímajú aj dôsledky, kam by akceptovanie ich apelov doviedlo. V lesoch nerastú len stromy. Žijú tam aj mnohé vzácne druhy rastlín a živočíchov. Mnohé prežívajú práve na miestach, kde sa do kalamít nezasiahlo. Spracovanie kalamít by tieto druhy tvrdo zasiahlo. O tom Lesy SR neradi rozprávajú. Rovnako o tom, že sa dajú menovať z minulosti požiare v lesoch, ktoré vznikli pre manipulovanie s haluzinou po ťažbe. Nie pre bezzásah," uviedla dnes organizácia SOS/BirdLife Slovensko na Facebooku.
 

img

 

"Mrzí nás, že sa katastrofa využíva na rozdúchavanie sporov o ochrane najvzácnejších území. Za tejto situácie považujeme dnešné stanovisko Lesov SR za nešťastné," reagovalo na kauzu Ministerstvo životného prostredia SR na Facebooku. Zároveň dodalo, že hľadanie súvislosti medzi lesnými požiarmi a ochranou najvzácnejších lokalít v praxi by znamenalo, že „horľavé“ sú len tie chránené. V skutočnosti je to ale opačne. Väčšinu požiarov v lese spôsobuje práve človek. "Dúfame, že rýchlo zhasnú aj náznaky, že chrániť prírodu pred ľudskými zásahmi je prejavom pyrománie," uzavrelo Ministerstvo životného prostredia SR a Štátna ochrana prírody SR vo svojom stanovisku.
 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies