Po júlovom pokuse o štátny prevrat je v tureckých väzniciach stále 35 tisíc ľudí

NETKY.SK • 23 Október 2016, 14:41 • 2 min
Po júlovom pokuse o štátny prevrat je v tureckých väzniciach stále 35 tisíc ľudí

ISTANBUL - V súvislosti s prešetrovaním okolností neúspešného pokusu o vojenský prevrat a činnosti tzv. Fethullahovej teroristickej organizácie (FETÖ) je v Turecku vo vyšetrovacej väzbe 35.000 podozrivých osôb. Informoval o tom dnes vo vysielaní tureckej televízie NTV turecký minister spravodlivosti Bekir Bozdag.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dodal, že 4000 ďalších osôb stále vyšetrujú. Od júla úrady preverili a preskúmali spolu 82.000 ľudí, spresnil v sobotu počas prejavu v meste Afyonkarahisar.


Štátny prevrat v Turecku, ktorý sa odohral v noci z 15. na 16. júla, stál život vyše 200 ľudí, následne bol potlačený, napísala agentúra DPA. Puč viedli príslušníci tureckej armády, oficiálne miesta však jeho organizáciu verejne pripisujú moslimskému duchovnému Fethullahovi Gülenovi, ktorý žije v Spojených štátoch. Kvôli tomu na neho turecké úrady vydali aj zatykač. On sám sa však od pučistov dištancoval a ostro ich odsúdil.


Turecký parlament nedávno predĺžil trvanie výnimočného stavu v krajine - do 15.januára. Počas tohto obdobia sa môže na podozrivých uvaliť bez vznesenia obvinenia vyšetrovacia väzba na 30 dní, oproti pôvodným štyrom a kontakt s právnikom im je odoprený na päť dní.


Po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat bolo v Turecku zo štátnej služby - vrátane armády, polície, justície a školstva - prepustených viac než 50.000 ľudí podozrievaných z napojenia na tzv. Fethullahovu teroristickú organizáciu (FETÖ).



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies