Po jedenástich mesiacoch deficit dosiahol 2,3 mld. eur

NETKY.SK • 1 December 2014, 15:02 • 2 min
Po jedenástich mesiacoch deficit dosiahol 2,3 mld. eur

BRATISLAVA - Schodok štátneho rozpočtu v novembri stúpol o vyše 180 mil. eur. Ku koncu jedenásteho mesiaca tak dosiahol 2,305 mld. eur, čo v medziročnom porovnaní znamenalo nárast o 17,4 %.

slovakia

left justify in out

Z celoročne rozpočtovaného deficitu to však mesiac pred koncom roka predstavovalo iba 70,2 %. Celkové príjmy štátneho rozpočtu pritom za jedenásť mesiacov tohto roka medziročne vzrástli o 2,9 % na 10,812 mld. eur, kým výdavky stúpli o 5,2 % na 13,117 mld. eur. Na celý rok 2014 sa rozpočtujú príjmy na úrovni 14,108 mld. eur, výdavky 17,392 mld. eur a schodok 3,284 mld. eur.

 

Ako ďalej vyplýva z údajov zverejnených ministerstvom financií, samotné daňové príjmy, ktoré tvoria podstatnú časť celkových príjmov štátu, v sledovanom období medziročne stúpli o 1,1 % na 8,329 mld. eur. Celoročne rozpočtovanú výšku tak plnili na 95,8 %. Pozitívny vývoj bol podľa ministerstva financií zaznamenaný u väčšiny daní, a to najmä u dane z pridanej hodnoty s nárastom výberu o 130,2 mil. eur, u spotrebných daní o 29,7 mil. eur, u dane z príjmov fyzických osôb o 22,8 mil. eur a u dane z medzinárodného obchodu a transakcií o 3,8 mil. eur. Príjmy štátneho rozpočtu z dividend zaznamenali oproti predchádzajúcemu roku nárast o 410,1 mil. eur. 

 

Negatívny vývoj stále štát eviduje pri príjmoch z rozpočtu Európskej únie. Tieto príjmy boli totiž medziročne nižšie až o takmer 44 %, keď dosiahli iba 602,3 mil. eur. Z celoročne rozpočtovanej sumy to predstavovalo iba necelú pätinu. "Nižšie príjmy sú dôsledkom dočasne pozastavených platieb v rámci niektorých operačných programov," píše rezort financií. 

 

Ostatné príjmy štátneho rozpočtu medziročne stúpli o 278,8 mil. eur. "Ide najmä o príjmy Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, ktoré získal od mobilných operátorov za vydanie individuálnych povolení na používanie frekvencií, a to vo výške 163,9 mil. eur," konštatuje ministerstvo. Ďalším významným príjmom v objeme 93,0 mil. eur je príjem spojený s ukončením procesu predaja ropy a ropných produktov. V rovnakej výške boli ovplyvnené aj ďalšie výdavky štátneho rozpočtu, teda uvedená operácia nemala dopad na schodok štátneho rozpočtu. 

 

V rámci výdavkov štátneho rozpočtu zaznamenali výdavky na obsluhu štátneho dlhu medziročný nárast o 92,3 mil. eur. V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním prostriedkov z rozpočtu nastal medziročný nárast o 26,0 mil. eur, pričom sa zvýšila potreba zdrojov spolufinancovania o 14 mil. eur. Platba do rozpočtu EÚ zaznamenala medziročný pokles o 43,6 mil. eur. Transfer Sociálnej poisťovni sa medziročne zvýšil o 204,3 mil. eur, čo je podľa ministerstva v súlade s návrhom rozpočtu na rok 2014. "Čerpanie ďalších výdavkov štátneho rozpočtu medziročne vzrástlo o 358,7 mil. eur, pričom tu je obsiahnuté medziročné zvýšenie výdavkov o 93 mil. eur súvisiace s ukončením procesu predaja ropy a ropných produktov," konštatuje v správe ministerstvo financií. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies