Po hacknutí serverov EMA sa zistilo, že prebehla aj manipulácia s informáciami o vakcínach

NETKY.SK • 15 Január 2021, 18:11 • 2 min
Po hacknutí serverov EMA sa zistilo, že prebehla aj manipulácia s informáciami o vakcínach

AMSTERDAM - Pri vlaňajšom kybernetickom útoku na servery Európskej liekovej agentúry (EMA) hackeri nielenže ukradli a zverejnili dokumenty o vakcínach proti ochoreniu COVID-19, ale s nimi aj manipulovali.

slovakia

left justify in out

Nižšia dôvera 
Kyberzločinci sa dostali k e-mailom a dokumentom z novembra, ktoré súviseli s hodnotením experimentálnych vakcín proti koronavírusu. "Niektorú korešpondenciu páchatelia zmanipulovali pred zverejnením tak, aby oslabila dôveru vo vakcíny," uviedla EMA, ktorá mala v rámci procesu schvaľovania vakcín množstvo tajných informácií o COVID-19. 

 

Orgány činné v trestnom konaní podľa EMA robia v reakcii na kyberútok "nevyhnutné kroky".

 

img

 

Nutnosť očkovania 
EMA zdôraznila, že vzhľadom na pandemickú situáciu, je "potreba verejného zdravia čo najskôr sprístupniť očkovacie látky občanom Európskej únie naliehavá". Napriek naliehavosti boli však jej rozhodnutia týkajúce sa schválenia vakcín založené na "sile vedeckých dôkazov o bezpečnosti, kvalite a účinnosti vakcíny a ničom inom".

 

img

 

Odporúčené zatiaľ dve 
Agentúra, ktorá je zodpovedná za reguláciu liekov v EÚ, dosiaľ odporučila použitie dvoch vakcín. V decembri odobrila očkovaciu látku od firiem Pfizer a BioNTech a tento mesiac zase vakcínu od firmy Moderna. EMA v súčasnosti posudzuje aj tretiu vakcínu, ktorú vyvinuli AstraZeneca a Oxfordská univerzita.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies