Po etnických nepokojoch je nezvestných 90 000 ľudí

NETKY.SK • 21 August 2013, 17:53 • 2 min
Po etnických nepokojoch je nezvestných 90 000 ľudí

NAIROBI - Asi 90 000 ľudí je stále nezvestných po etnických násilnostiach, ktoré v júli zasiahli štát Jonglei v Južnom Sudáne. V stredu o tom informovala organizácia Lekári bez hraníc.

slovakia

left justify in out

Ľudia sa podľa nej s najväčšou pravdepodobnosťou stále ukrývajú v buši pre obavy z možných útokov zo strany znepriateleného kmeňa alebo vládneho vojska. Násilnosti medzi dvoma miestnymi etnickými komunitami si vyžiadali aj mŕtvych, oficiálne údaje však neexistujú. Podľa kmeňa Murle zomrelo najmenej 328 ľudí, mnohí sú však zranení a skrývajú sa. Zrážkam predchádzal násilný konflikt medzi juhosúdánskou armádou (SPLA) a ozbrojenými milíciami Davida Yau Yau, pričom každý z kmeňov sa pridal na inú stranu.

Južný Sudán sa oddelil od Sudánu v roku 2011. Krajinou odvtedy neustále zmietajú rôzne nepokoje a konflikty. Pokračujú ozbrojené boje medzi vládnou armádou a pôvodnými povstaleckými skupinami, ktoré bojujú proti vláde. Dochádza tiež k etnickému násiliu a nie sú tiež vyriešené spory so Sudánom o rozdelenie príjmov z ropy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies