Po džezovom pianistovi Monkovi pomenovali inštitút vo Washingtone

NETKY.SK • 9 Október 2017, 11:17 • 2 min
Po džezovom pianistovi Monkovi pomenovali inštitút vo Washingtone

ROCKY MOUNT/BRATISLAVA - Americký pianista a hudobný skladateľ Thelonious Sphere Monk bol označovaný za jedného z najväčších džezových hráčov všetkých čias.

slovakia

left justify in out

V utorok 10. októbra uplynie od narodenia hudobníka 100 rokov.

 

Thelonious Sphere Monk sa narodil 10. októbra 1917 v Rocky Mount (Severná Karolína, Spojené štáty americké - USA). V deviatich rokoch začal hrať ako samouk na klavír. V mladom veku hrával aj na organ počas bohoslužieb. V dospelosti ho uchvátila džezová hudba.

 

Už ako uznávaný pianista spolupracoval na nahrávkach Jerryho Newmana, ktoré vznikli v roku 1941 v legendárnom manhattanskom klube Minton’s Playhouse, kde bol Monk prominentným klaviristom. Jeho štýl hrania označovali ako hard swing.

 

V slávnom manhattanskom klube sa začal proces vytvárania nového džezového smeru - bebopu, čo Monka priviedlo do kontaktu s takými vtedajšími džezovými hviezdami ako boli Dizzy Gillespie, Charlie Christian a Kenny Clarke. Bebop sa vyznačoval veľmi rýchlymi tempami, asymetrickým frázovaním, zložitou harmóniou a spletitými melodickými linkami. Jeho ťažisko spočívalo v improvizácii. V druhej polovici 40. rokov minulého storočia spolupracoval na nahrávkach kvarteta Colemana Hawkinsa.

 

Medzi jeho podporovateľov patrila aj barónka Kathleen Annie Pannonica de Koenigswarterová, pochádzajúca z bankovníckeho rodu Rothschildovcov, ktorá bola známou patrónkou mnohých amerických džezových hudobníkov. Ich priateľstvo vydržalo až do konca života.

 

V čase, keď podpísal zmluvu so spoločnosťou Riverside Records (1954-1961) sa tešil priaznivej hudobnej kritike, ale nárast predaja jeho platní nastal až s vydaním albumu Monkových úprav hudby Dukea Ellingtona. Prvý komerčný úspech zaznamenal v roku 1956 so svojím vlastným albumom Brilliant Corners. V roku 1964 podpísal exkluzívnu zmluvu so spoločnosťou Columbia Records, pod hlavičkou ktorej nahral ďalšie úspešné štúdiové albumy. Monkova posledná štúdiová nahrávka vznikla v roku 1971.

 

Thelonious Sphere Monk zomrel 17. februára 1982. Pochovaný je na cintoríne Ferncliff Cemetery v Hartsdale v americkom štáte New York. V roku 1993 Monkovi udelili in memoriam cenu Grammy za celoživotný prínos a v roku 2006 Pulitzerovu cenu. Meno vynikajúceho hráča nesie aj Jazzový inštitút Theloniousa Monka (The Thelonious Monk Institute of Jazz) vo Washingtone (USA).

 

 

 

12 zs ki

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies