Po dvojtýždennej prestávke sa dnes opäť stretáva Rada solidarity a rozvoja

NETKY.SK • 15 Jún 2012, 12:38 • 2 min
Po dvojtýždennej prestávke sa dnes opäť stretáva Rada solidarity a rozvoja

Po dvojtýždennej prestávke sa dnes opäť stretáva Rada solidarity a rozvoja

slovakia

left justify in out

img

Po dvojtýždennej prestávke sa dnes opäť stretáva Rada solidarity a rozvoja. Premiér Robert Fico (Smer-SD), jeho ministri a sociálni partneri vlády začali krátko po 10. hodine rokovať o aktuálnej makroekonomickej prognóze a opatreniach na konsolidáciu verejných financií.
      Partneri by si mali okrem iného prejsť návrhy na zmenu odvodov a paušálnych výdavkov pre živnostníkov, na ktorých sa vo štvrtok (14.6.) dohodlo ministerstvo práce, rezort financií a zástupcovia samostatne zárobkových osôb. Podľa nich má postupne dôjsť k zmene vymeriavacieho základu, takzvanú bulharskú konštantu nahradí živnostenský index a obmedzia sa paušálne výdavky.
      Návrh hovorí, že po novom má v priebehu nasledujúcich rokov zaniknúť táto konštanta, aktuálne na úrovni 2 pri sociálnych odvodoch, a vo volebnom roku 2016 ju nahradí živnostenský index. Ako upozornil po stretnutí minister práce Ján Richter (Smer-SD), pôjde o postupnú zmenu, najprv sa zníži na 1,9; potom na 1,6 a až následne na definitívu 1,486.
      Meniť sa má aj nastavenie paušálnych výdavkov. Zachovať sa má pôvodný 40-% strop, pričom sa však obmedzí ich absolútna hodnota. Maximálny mesačný paušál bude pravdepodobne na úrovni 420 eur, čo ročne znamená 5040 eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies