Po dvojročnej rekonštrukcii otvoria pre verejnosť hrad Beckov

NETKY.SK • 18 Máj 2012, 06:46 • 2 min
Po dvojročnej rekonštrukcii otvoria pre verejnosť hrad Beckov

Po dvojročnej rekonštrukcii otvoria pre verejnosť hrad Beckov - Kultúra Po dvoch rokoch rekonštrukčných prác sprístupnia v sobotu (19. 5.

slovakia

left justify in out

img

Po dvoch rokoch rekonštrukčných prác sprístupnia v sobotu (19. 5.) hrad Beckov pre verejnosť. Podľa starostu Beckova Karla Pavloviča chcú po prvej fáze rekonštrukcie pripraviť na hrade ročne 50 až 60 podujatí.
      „Až na niektoré maličkosti je hrad pripravený na otvorenie. Niektoré kozmetické nedostatky sa dajú doriešiť aj počas prevádzky hradu,“ povedal Pavlovič s tým, že momentálne odštartovali pilotný projekt obnovy národnej kultúrnej pamiatky v rámci ktorého bude na hrade pol roka pracovať 15 nezamestnaných. Oprávnené náklady na projekt rekonštrukcie boli podľa starostu asi 2,46 milióna eur, z nich 95 percent financovala Európska únia a štátny rozpočet. Okolo 120.000 eur doplatí obec.
      Okrem samotných prehliadok chcú na hrade robiť koncerty alebo premietať filmové predstavenia. „Chceme spolupracovať s ďalšími hradmi v okolí, predovšetkým z Trenčianskym a Čachtickým. Čakáme tiež návštevy kúpeľných hostí z Piešťan či Trenčianskych Teplíc. Mali by sme si navzájom vymieňať informácie a zároveň ich poskytnúť našim návštevníkom, čo nenájdu na jednom hrade, môžu si pozrieť na susednom. Chceme byť partneri, nie konkurenti,“ zdôraznil Pavlovič.
      Podľa kastelána Beckovského hradu Jaroslava Matejku ku hradu vybudovali prístupovú cestu, zrekonštruovali obrannú hranolovú vežu a spodné nádvorie, kde kedysi bola hospodárska časť hradu. „Beckovský hrad bude jedným z mála, ktorý bude prístupný aj pre vozičkárov. Cesta je vybudovaná tak, aby sa s miernou námahou dostali na hrad, na nádvorí je aj WC pre invalidov. V ďalšej etape chceme upraviť aj horný hrad a vybudovať výťah, ktorý by umožnil postihnutým ľuďom navštíviť aj horný hrad,“ doplnil Matejka.
      Zdôraznil, že hrad bude otvorený pre verejnosť sedem dní v týždni až do polovice októbra od 9.00 do 18.00 hodiny. „V sobotu 19. mája hrad otvoria slávnostné salvy, budú šermiarske vystúpenia, dobová hudba, brušné tanečnice, lukostrelecký turnaj, súťaže pre mužov aj dámy, minizoo s domácimi zvieratami,“ uzavrel Matejka. Pripomenul, že v letných mesiacoch pripravujú pre návštevníkov aj nočné prehliadky. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies