Po dvojhodinovej diskusii výbor odporučil schváliť duálne vzdelávanie

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 16:23 • 2 min
Po dvojhodinovej diskusii výbor odporučil schváliť duálne vzdelávanie

BRATISLAVA - Plynulý prechod študentov stredných odborných škôl na trh práce bez potreby ďalšieho preškoľovania. To je hlavným cieľom nového zákona o odbornom vzdelávaní a príprave, ktorý dnes po dvojhodinovej diskusii odobrili členovia Výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport NR SR.

slovakia

left justify in out

K návrhu zákona výbor odobril aj niekoľko pozmeňovacích návrhov, ktoré predložil člen výboru Ľubomír Petrák (Smer-SD).
     

Prvá navrhovaná zmena sa týka názvu škôl. Zákon totiž počíta s tým, že sa zruší označenie "akadémia". Petrák navrhuje, aby takéto označenie ostalo pri obchodných či hotelových akadémiách. Ďalej by podľa pozmeňujúcich návrhov mohli zamestnávatelia časť praktického vyučovania zabezpečiť na pracovisku iného zamestnávateľa. Viac kompetencií má prejsť aj na Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV). Zamestnávatelia sa budú môcť na ŠIOV obrátiť v prípade, že nezískajú certifikát na pôsobenie v rámci duálneho vzdelávania.
     

Na zasadnutí výboru vystúpila aj predsedníčka Asociácie súkromných škôl a školských zariadení Slovenska Saskia Repčíková, ktorá poukázala na kompetencie samosprávnych krajov. Tie určujú, ktoré stredné školy otvoria prvé ročníky. Okrem verejných škôl tak môžu urobiť aj v prípade súkromných. Podľa jej slov samosprávne kraje v tejto oblasti nerozhodujú objektívne a kompetentne a preferujú verejné školy. A to aj v prípadoch, keď nie sú kvalitné. Túto kompetenciu by podľa jej slov mali mať zriaďovatelia škôl.
     

Petrák poukázal na to, že na stredných školách je omnoho väčšia kapacita prvých ročníkov, ako je absolventov základných škôl. "Komu dáme kompetencie, ak ju odoberieme VÚC. Sú tam volení ľudia z daného regiónu, kto je reprezentatívnejší orgán?" opýtal sa Petrák. Podľa ministra školstva Juraja Draxlera (nominant Smeru-SD) je súčasný systém nastavený dobre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies