Po dvoch rokoch pátrania zadržali hackera, ktorý napadol 1500 počítačov

NETKY.SK • 8 Október 2014, 18:35 • 2 min
Po dvoch rokoch pátrania zadržali hackera, ktorý napadol 1500 počítačov

PRAHA/BRNO - Hackera, ktorý napadol rekordných 1500 počítačov s operačným systémom Linux a získal takto aj prihlasovacie údaje, ktoré následne využil aj na napadnutie ďalších systémov, vypátrala a zadržala po dvoch rokoch česká polícia v spolupráci s bezpečnostnými pracovníkmi.

slovakia

left justify in out

Na základe upozornenia bezpečnostného tímu CSIRT-MU Masarykovej univerzity v Brne kriminalisti zistili, že hacker prenikal do počítačov od roku 2007, a to tak na území ČR, ako aj v zahraničí. Na získanie prihlasovacích údajov všetkých užívateľov, ktorí sa po ňom prihlásili do systému, využíval vlastný škodlivý softvér, informoval dnes internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na hovorkyňu brnianskej polície Petru Vedrovú.

     

Tridsaťšesťročný hacker z okolia juhomoravskej metropoly mal po útokoch absolútnu kontrolu nad napadnutými systémami Linux, vrátane elektronickej pošty daného užívateľa.
     

Polícia vníma prípad ako mimoriadny vzhľadom na rekordný počet útokov, ale aj sofistifikovanosť a technickú vyspelosť páchateľa. Na pátraní po mužovi sa podieľali aj odborníci zo spomínaného bezpečnostného tímu, z Fakulty informačných technológií Vysokého učení technického a združenia CESNET.
     

Zadržaného obvinili z trestných činov neoprávneného prístupu k počítačovému systému a nosičom informácií, ako aj zaobstarávania a prechovávania prístupového zariadenia a hesla k počítačovému systému.
     

Hackerovi, ktorý sa k trestnej činnosti priznal, hrozí v prípade potvrdenia viny súdom dvojročný trest väzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies