Po dokončení diaľnic D1 a D3 klesne intenzita pod Strečnom o 80 %

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 13:26 • 2 min
Po dokončení diaľnic D1 a D3 klesne intenzita pod Strečnom o 80 %

ŽILINA - V roku 2020 po dokončení diaľnic D1 a D3 okolo Žiliny klesne intenzita dopravy na hlavnom ťahu pod Strečnom o 80 percent a na výjazde zo Žiliny do Martina po ceste I/18 o 68 percent. Dopravné prognózy vypočítal Výskumný ústav dopravný v Žiline.

slovakia

left justify in out

„Dostavba D1 a D3 významne pomôže aj najvyťaženejšej žilinskej križovatke Košická pri Hypertescu. V roku 2015 dosiahla špičková hodinová intenzita na úseku križovatka Košická - cesta I/18 výjazd zo Žiliny smerom na Martin 2 926 vozidiel za hodinu. V prípade dostavby diaľničnej infraštruktúry v podobe diaľnice D1 a D3 sa zníži špičková intenzita v tomto úseku na 928 vozidiel za hodinu. To predstavuje pokles 68 percent v roku 2020,“ uviedol generálny riaditeľ Výskumného ústavu dopravného v Žiline Ľubomír Palčák.


V okolí Žiliny sa aktuálne stavajú diaľničné úseky D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka a Lietavská Lúčka - tunel Višňové - Dubná Skala a tiež úsek diaľnice D3 Strážov - Brodno. Celkovo merajú 29 kilometrov a ich súčasťou sú aj štyri tunely - 2,2-kilometrový tunel Považský Chlmec na diaľnici D3 a na diaľnici D1 2,3-kilometrový tunel Ovčiarsko, sedemstometrový tunel Žilina a aj najdlhší slovenský 7,5-kilometrový tunel Višňové. Podľa Palčáka je Žilina významným dopravno-komunikačným uzlom severného Slovenska, ktorý prepája hlavné tranzitné smery európskych cestných ťahov, transeurópskych magistrál a paneurópskych dopravných koridorov.


Bez dobudovaných diaľnic je najväčší podiel tranzitnej dopravy vedený mestskou infraštruktúrou. „Dopravnú obslužnosť aktuálne zabezpečuje tretí mestský okruh, ktorý v súčasnosti nahrádza diaľničné úseky severozápadného obchvatu D3 a južného obchvatu D1. Štvorpruhová mestská komunikácia tretieho okruhu zabezpečuje okrem vedenia tranzitnej dopravy aj distribúciu vnútornej mestskej dopravy a vonkajšej zdrojovej a cieľovej dopravy. Po dobudovaní kľúčovej diaľničnej siete sa tak výrazným spôsobom odľahčia aj preťažené intravilánové úseky mestských prieťahov,“ dodal Palčák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies