Po dobytí Sindžáru sa neďaleko mesta našiel masový hrob s telami starších žien

NETKY.SK • 15 November 2015, 10:20 • 2 min
Po dobytí Sindžáru sa neďaleko mesta našiel masový hrob s telami starších žien

BAGDAD - Hromadný hrob s telami žien z národnostnej a náboženskej menšiny jezídov objavili v sobotu na okraji mesta Sindžár na severe Iraku, kde ich podľa všetkého zabili ozbrojenci extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Hrob je takmer úplne neporušený, ale podľa výpovedí miestnych obyvateľov je v ňom pochovaných viac ako 70 tiel žien vo veku od 40 do 80 rokov. Mladšie jezídske ženy si islamisti vzali za sexuálne otrokyne. Podľa odhadov ich je v zajatí islamistov ešte stále najmenej 2000.


Podľa starostu mesta Sindžár hrob preskúmajú odborníci, ktorí budú analyzovať telesné pozostatky a zbierať dôkazy pre prípad, že by sa kauza dostala pred súd. Ten by potom rozhodoval, či zločiny spáchané islamistami na jezídoch možno označiť za genocídu. V horách okolo Sindžáru sa totiž našli aj iné masové hroby.


Islamisti sa mesta Sindžár zmocnili pred vyše rokom a potom zabili a zotročili tisíce jeho obyvateľov, jezídov. Pod hrozbou smrti ich žiadali, aby prestúpili na islam alebo platili daň - podobne ako kresťania.
IS otvorene deklaroval, že jezídov a ich náboženstvo chce zlikvidovať. Jezídi sú síce považovaní za tajnú islamskú sektu, ale v skutočnosti sa v ich náboženstve zmiešali prvky hinduizmu, zoroastrizmu, manicheizmu, šamanizmu, judaizmu, kresťanstva a islamu - najmä súfizmu. Jezídi veria v Boha ako stvoriteľa sveta a v sedem anjelov, z ktorých najvýznamnejší je Meleké Tawus (páví anjel).


Pod tlakom islamistov takmer 40.000 jezídov z oblasti Sindžáru ušlo do irackého Kurdistanu, ďalších asi 50.000 sa skrylo v priľahlom horskom masíve. Celkovo mesto opustilo asi 200.000 ľudí.


Dobytie mesta islamistami a ich vyčíňanie bolo podnetom na to, aby USA začali nálety v Iraku proti týmto militantom, pripomenula agentúra Reuters. Prezident USA Barack Obama vtedy ako jeden z cieľov náletov uviedol práve snahu zabrániť genocíde jezídov.


Koncom tohto týždňa mesto dobyli kurdské polovojenské oddiely péšmarga a ich jezídski spojenci.
Sindžár má symbolický a strategický význam, pretože sa rozkladá po oboch stranách hlavnej cesty spájajúcej bašty IS v Iraku a Sýrii - mestá Mósul a Rakka.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies