Po dobytí Palmýry islamisti kontrolujú viac ako 50 percent územia Sýrie

NETKY.SK • 21 Máj 2015, 09:32 • 2 min
Po dobytí Palmýry islamisti kontrolujú viac ako 50 percent územia Sýrie

DAMASK - Po dobytí starobylého mesta Palmýra je pod kontrolou extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) viac ako 50 percent územia Sýrie, informovalo dnes Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

slovakia

left justify in out

Väčšina islamistami kontrolovaného územia je riedko obývaná. Väčšie a veľké mestá vrátane Damasku sa nachádzajú v západnej časti krajiny - pozdĺž hraníc s Libanonom a na pobreží. Ich udržanie je prioritou sýrskych vládnych síl.

 

Islamisti podľa správy agentúry Reuters z noci nadnes prelomili obranné línie vládnych jednotiek, ktoré až doposiaľ vzdorovali ich náporu a v meste Tadmur, ktoré leží v tesnej blízkosti Palmýry, kontrolujú leteckú základňu, väznicu, ako aj sídlo tajnej služby.

 

Boje medzi sýrskymi vládnymi jednotkami a oddielmi IS v Palmýre a okolí si v noci nadnes vyžiadali životy viac ako sto vládnych vojakov, dodalo SOHR.

 

Sýrske štátne médiá dnes priznali, že vládne sily sa stiahli z Tadmuru po tom, ako zabezpečili evakuáciu väčšiny civilistov, ktorí tam napriek bojom zostali. Podľa britskej spoločnosti BBC Tadmur bol mestom s asi 70.000 obyvateľmi, ale ich počet nedávno prudko stúpol po tom, ako sa tam presunuli utečenci z iných oblastí bojov.

SOHR dnes informovalo, že bojovníci IS obsadili už aj na historickú lokalitu Palmýra, ktorá sa nachádza na južnom cípe Tadmuru, ale zatiaľ nie sú správy o tom, že by ju začali ničiť, čoho sa odborníci i kultúrna verejnosť veľmi obávajú.

 

Podľa BBC prieniku islamistov do Palmýry predchádzalo stiahnutie posíl k Tadmuru. Miestny aktivista Umar Hamza pre BBC uviedol, že oblasť, kde sa nachádzajú starobylé pamiatky, "veľmi intenzívne ostreľovali a bombardovali obe strany konfliktu" islamisti i vládne sily. "Väčšina historických artefaktov (...) je medzi mestom a poľnohospodárskou pôdou, kde sú pozície IS, ktorý oblasť nevyberavo ostreľuje bez najmenej snahy niečo chrániť".

 

Stovky sôch z Palmýry sa sýrskym odborníkom podarilo prepraviť do bezpečia ešte pred ofenzívou IS, ale väčšina pamiatok musela zostať na mieste. "Toto je boj celého ľudstva," komentoval šéf sýrskeho úradu na ochranu pamiatok Mámún Abdal Karím pre BBC a vyzval koalíciu vedenú Spojenými štátmi, aby zabránila zničeniu starobylej lokality.

 

Palmýra bola v prvých stáročiach nášho letopočtu jedným z významných kultúrnych centier antického sveta a jej pozostatky patria medzi najznámejšie historické pamiatky súčasnej Sýrie.

 

UNESCO v roku 2013 zaradila lokalitu na zoznam najohrozenejších kultúrnych a prírodných pamiatok sveta.

Mesto bolo opakovane poškodené počas bojov sýrskej občianskej vojny už v rokoch 2012-13. Teraz sú obavy, že Palmýru by mohol postihnúť osud irackej Hatry a Nimrúdu, kde islamisti zničili vzácne pamiatky predislamskej doby.

 

Objekty a stavby, ktoré nesúvisia s islamom, považujú islamisti za prejav modlárstva, a preto ich ničia. Časť ukoristených pamiatok okrem toho predávajú na čiernom trhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona