Po dlhej prestávke v Guatemale pokračuje proces s bývalým diktátorom Monttom

NETKY.SK • 14 Október 2017, 09:36 • 2 min
Po dlhej prestávke v Guatemale pokračuje proces s bývalým diktátorom  Monttom

GUATEMALA - Po takmer jeden a pol roku sa v piatok v Guatemale opäť rozbehol proces s bývalým diktátorom Efraínom Ríosom Monttom, ktorý je obžalovaný z genocídy, vzhľadom na ťažkosti spojené s vysokým vekom sa však nemusí obávať trestu.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v noci na dnes agentúra DPA, odvolávajúca sa na článok denníka La Prensa Libre.

 

Hneď v úvode pojednávania vzniesli advokáti obžalovaného námietky voči súdu, na čo ich vykázali zo súdnej siene. Samotný Ríos Montt (91), ktorý trpí demenciou, sa na procese nezúčastňuje. Jeho duševný stav neumožňuje, aby sa opätovne obhajoval, a v prípade usvedčenia nebude musieť ísť do väzenia.

 

Ríosa Montta už v roku 2013 odsúdili za to, že guatemalské ozbrojené sily počas jeho vládnutia v rokoch 1982 a 1983 vyvraždili najmenej 1771 príslušníkov domorodého mayského kmeňa Ixil. Ide pritom len o jednu z kapitol guatemalskej občianskej vojny z rokov 1960-1996, ktorá si podľa odhadov mohla vyžiadať až 250.000 mŕtvych.

 

Ríos Montt si mal za genocídu odsedieť 80 rokov, ústavný súd však tento rozsudok necelé dva týždne po vynesení zrušil a nariadil zopakovanie procesu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies