Po dlhej chorobe zomrel legendárny český spevák Pavel Bobek

NETKY.SK • 20 November 2013, 13:23 • 2 min
Po dlhej chorobe zomrel legendárny český spevák Pavel Bobek

PRAHA - Vo veku 76 rokov zomrel dnes na následky dlhej a ťažkej choroby populárny český spevák Pavel Bobek. Informoval o tom Český rozhlas.

slovakia

left justify in out

Pavel Bobek, narodený v roku 1937 v Prahe, pôvodne vyštudoval architektúru, ale preslávil sa hlavne ako priekopník rokenrolu a country v bývalom Česko-Slovensku. Jeho zásluhou "zľudoveli" piesne hviezd americkej country Johnnyho Casha a Krisa Kristoffersona. 

Bobek sa však vo svojej tvorbe nevyhýbal ani bluesu a swingu. V 60. rokoch spieval v skupine Olympic a dlhé roky spolupracoval s divadlom Semafor. 

Prvý singel mu vyšiel v roku 1964 a o 15 rokov neskôr premiérový album s názvom "Veď mě dál, cesto má". Jedným z jeho najväčších hitov bola pieseň "Oh Ruby, nechtěj mi lásku brát", ktorej český text zložil Jiří Grossmann.

Za české verzie piesní Johnnyho Casha získal Bobek v roku 2010 Zlatú platňu. V roku 2013 ho v rámci udeľovania hudobných cien Anděl uvedený do siene slávy. 

Ku koncu života Bobeka trápili veľké zdravotné problémy, ktoré mu komplikovali aj koncertovanie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies