Po deviatich mesiacoch sa opäť stretli lídri rozdeleného Cypru

NETKY.SK • 17 Apríl 2018, 08:25 • 2 min
Po deviatich mesiacoch sa opäť stretli lídri rozdeleného Cypru

NIKÓZIA - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres musí rozhodnúť, či svetová organizácia sprostredkuje v budúcnosti nové mierové rozhovory na Cypre.

slovakia

left justify in out

Uviedol to líder cyperských Grékov Nicos Anastasiades.

 

Podľa jeho slov je na Guterresovi, či na rozdelený ostrov pošle svojho vyslanca. Anastasiades sa tak vyjadril po pondelňajšom stretnutí s lídrom cyperských Turkov Mustafom Akincim v Nikózii, ktoré sa konalo pod záštitou OSN. Bola to pritom prvá osobná schôdzka politikov od júla, keď zlyhali niekoľkoročné mierové rokovania zastrešované OSN.

Národnostne zmiešaný Cyprus vstúpil v roku 2004 do Európskej únie ako celok, hoci v skutočnosti je už desiatky rokov rozdelený na dve časti. Severocyperská turecká republika, ktorú uznáva iba Turecko, vznikla v roku 1974 v reakcii na puč s cieľom pripojiť ostrov ku Grécku. Väčšina medzinárodného spoločenstva však uznáva výhradne legitimitu grécko-cyperskej vlády kontrolujúcej južnú časť ostrova. Cieľom dlhodobých mierových rozhovorov bolo dosiahnuť opätovné zjednotenie ostrova.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona