Po chemickej havárii v Nemecku zamorila ovzdušie kyselina sírová

NETKY.SK • 16 Február 2017, 13:17 • 2 min
Po chemickej havárii v Nemecku zamorila ovzdušie kyselina sírová

BERLÍN - Obyvateľom mesta Oberhausen v nemeckom regióne Porúrie dnes odporučili, aby zostali doma a neotvárali okná vzhľadom na výpary kyseliny sírovej, ktoré sa dostali do ovzdušia pri havárii v jednom z miestnych chemických závodov.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia hasičov došlo k uvoľneniu nebezpečných výparov pri úniku 96-percentnej kyseliny sírovej z nádrže, ktorej objem dosahuje 600 kubických metrov. Viditeľný oblak sa rozšíril do vzdialenosti niekoľkých stoviek metrov.

 

Pod katastrosu sa zrejme podpísalo zlyhanie ľudského faktora, konkrétne fatálny omyl jedného zo zamestnancov chemičky Hamm. Zásobník to totiž po chemickej reakcii praskol a došlo k úniku nebezpečných výparov do ovzdušia. Informoval o tom Západonemecký rozhlas (WDR) s odvolaním sa na úradujúceho šéfa chemičky Axela Knaubera, ktorý materiálne škody vyčíslil na asi 1,5 milióna eur.

 

Okolnosti, ktoré viedli k úniku chemikálií, sú predmetom vyšetrovania kriminálnej polície. Hovorca hasičov informoval, že siedmi alebo ôsmi pracovníci podniku Wirtschaftsbetriebe Oberhausen sa sťažovali na podráždenie dýchacích ciest. Celkovo vyhľadalo lekársku pomoc pre ťažkosti s dýchaním približne 150 ľudí.

 



Pohotovostné zložky uzavreli široké okolie miesta úniku a varovali obyvateľstvo. V blízkych štvrtiach Oberhausenu nepremáva verejná doprava a nešpecifikovaný počet ľudí evakuovali. Pozastavená je aj premávka na priľahlej železničnej trati a plavba lodí na kanáli Rýn-Herne.

 



Postupujúci oblak z kyselinových výparov sa snažia zneškodniť pomocou vodných diel. Podľa vyjadrenia hasičov sa uniknuté látky držia pri zemi vďaka poveternostným podmienkam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies